Belföld

Megnyitotta kapuit a Napraforgó Városi Napközis Tábor

Idén is változatos programmal, sok közreműködővel várják a gyerekeket a városi táborokban. Július első hetében nyitotta meg kapuit a Napraforgó Tábor, amely Székesfehérvár Önkormányzatának szervezésében zajlik a Bregyó-közi Sportcentrumban.

Szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester is meglátogatta az első héten táborozó 448 kisdiákot. Ezt követően a helyszínen közösen nézték végig a Regionális Atlétikai Központ építésének állását is, hiszen javában zajlik a nagyberuházás a Bregyó-közben.

Csaknem negyvenféle táborozási lehetőség közül választhatnak a gyermekek és a felnőttek is a nyári időszakban. Ezek közül kettőt Székesfehérvár Önkormányzata maga szervez. A Napraforgó Városi Napközis Táborban és a Velencén megrendezésre kerülő Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban összesen várhatóan 2300 fehérvári gyermeket táboroztatnak majd a nyár folyamán. Ezen kívül is számos civil szervezet és intézmény táborait támogatja a város, hogy minél kedvezőbb részvételi díjakkal kapcsolódhassanak be ezekbe a nyári szünidejüket töltő székesfehérvári diákok.

Július első hetében nyitotta meg kapuit a Napraforgó Városi Napközis Tábor. Ide július 1-je és augusztus 9-e között hat turnusban, hétköznapokon 08.00-tól 16.00 óráig várják a gyermekeket. A táborozók szerdán délelőtt a Vörösmarty Mihály Általános Iskola aulájában a „Kid Rock and Roll” tánccsoport bemutatójával, a Kákics együttes műsorával és moldvai táncházzal nyitották meg a tábori szezont. Délután pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester látogatta meg a Bregyó-közi Sportcentrumban az első héten itt táborozó diákokat.

„Székesfehérvár Önkormányzata minden évben megszervezi nyári táborait, amelyek közül az egyik napközis jellegű, a másik pedig bentlakásos. A célunk egyértelműen az, hogy az alacsony részvételi díjjal segítsük a családokat a gyermekek nyári elhelyezésében. Így például a Napraforgó Városi Napközis Táborban csak az étkezésért kell fizetni, a foglalkozásokat és a pedagógusok bérét mi biztosítjuk. Sőt, aki a tanév alatt szociális helyzete miatt mentesül az étkezési térítési díj alól, vagy kedvezményt kap abból, ezt a nyári tábor idejére is biztosítjuk neki. Hat turnusban várjuk a gyerekeket itt, a Bregyóban és nem véletlenül neveztük el Napraforgónak ezt a tábort. Ezzel is a színes, változatos programkínálatra utalunk, amelyet az itt dolgozó pedagógusok, valamint a programba bekapcsolódó civil szervezetek és sportegyesületek állítanak össze a gyerekeknek. A napközis tábor mellett három héten át működik Velencén a bentlakásos tábor az Önkormányzat szervezésében. Emellett összesen 2,5 millió forint támogatást biztosítottunk egy pályázat keretében, így 28 civil szervezet tud kedvezményes részvételi díjjal tematikus nyári táborokat szervezni fehérvári gyermekeknek és fiataloknak.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A Napraforgó Városi Napközis Táborban az első turnusban 448 diák táborozik. A hat turnus alatt folyamatosan lehet csatlakozni, erre személyesen a táborban, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. munkatársánál van lehetőség. Velencén három turnusban zajlik a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor. A bentlakásos tábor első hete a tehetséggondozás jegyében zajlik, a második hét egy indiántábor lesz, az utolsó turnusban pedig Erdélyből (Kibédről) és Moldvából (Pusztináról) érkezett gyerekekkel közösen vehetnek részt a fehérvári diákok, valamint Nyisztor Ilona és tanítványai közreműködésével ismerkedhetnek a csángó kultúrával. A velencei tábor esetében írásban, a penzugy@varosgondnoksag.hu e-mail címen lehet érdeklődni a szabad helyekről.

Idén is változatos programmal, sok közreműködővel várják a gyerekeket a városi táborokban. A zenés programokban a Kákics, a Dalmesterek és a Los Andinos zenekar működik közre, de a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Maroshegyi Kötélhúzó Sport Egyesület, és a Fehérvár Rugby Club szintén minden turnusban tart foglalkozásokat a résztvevőknek.

A civil szervezetek mellett a városi napközis tábor minden turnusában bekapcsolódik a programokba a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Egészségfejlesztési Osztálya is. Több munkatársuk érkezik majd a gyerekek közé, hogy a dohányzás ártalmaira játékos formában felhívják a figyelmüket. A témával kapcsolatban diákoknak lehetőségük nyílik sárkány, ajtótábla, kitűző készítésére, valamint a Hordozható Érintőképernyős Számítógép (HÉSz) kipróbálására. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság munkatársai biciklis ügyességi feladatokkal és feladatlapokkal, a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány életvezetési tanácsokkal, a Tranzit Addiktológiai Szolgálat szakemberei pedig drogprevenciós feladatlapokkal és szóróanyaggal is ellátják a táborozókat.

A diákok meg is örökítik a tábori élet legérdekesebb, legvidámabb pillanatait. Ezeket egy blogon keresztül mindenki figyelemmel kísérheti. (a napközis táboros blog elérhetősége itt, a velencei táboros blog ezen a linken található)

A Napraforgó Városi Napközis Táborban tett látogatás után dr. Cser-Palkovics András polgármester megnézte a Regionális Atlétikai Központ kivitelezésének állását is. A Bregyó-közi Sportcentrumban javában zajlik a kivitelezése annak az új sportlétesítmények, amelynek kialakításához az “Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése” előirányzatból részesült közel 750 millió forint támogatásban Székesfehérvár Önkormányzata. A Regionális Atlétikai Központ kivitelezői szerződését a Sportmajális keretében írták alá, az építkezést a helyi cégekből alakult nyertes ALBA Atlétika Konzorcium végzi.

A helyszínbejáráson Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a most épülő Regionális Atlétikai Központ fontos fejlesztés. A létesítmény azonban nemcsak a versenysportot szolgálja, hanem az ARAK atlétái mellett a szabadidősport előtt is nyitva áll majd. Az állami támogatás 100 százalékban biztosítja a forrást a munka első, második és harmadik üteméhez.

A megépülő nyolcpályás futófolyosó egy 700 négyzetméteres gyakorlócsarnokhoz csatlakozik és a 100 m-es pálya ebben végződik majd. A földszinten egyébként a téli edzéslehetőséget biztosító, illetve verseny idején a bemelegítés helyéül szolgáló termek is részét képezik az Atlétikai Központnak.

Megépül egy új központi épület is, amelynek emeletén helyezik el a sportolók, a szakosztályvezetés és a versenyrendezés helységeit, melyekből jó a rálátás a pálya teljes területére. Összesen hat öltözőt alakítanak ki, melyek mindegyikéhez fürdő és két toalett tartozik majd. A versenyzők által használt öltözők mellett a regenerálódást szolgáló masszírozó helység, szauna és pihenőtér is helyet kap a létesítményben. Az épület előterét pedig
úgy tervezték, hogy az alkalmas legyen éremátadók és különböző összejövetelek befogadására. A Regionális Atlétikai Központ a tervek szerint tíz hónap alatt épül meg.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.