Belföld

Kübekháza azt kapta, ami jár

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a jogszabályoknak megfelelően folyósítják az állami támogatásokat a kübekházi önkormányzatnak, a Csongrád megyei községnek átutalt összegből azonban levonják a foglalkoztatottak bérére rakodó közterheket, valamint a település tartozásait.

Az államkincstár azzal kapcsolatban juttatott el szerdán közleményt az MTI-hez, hogy a kübekházi önkormányzat képviselő-testületi döntés alapján visszaküldte a kormánynak a júliusra járó nettó állami finanszírozását, 3478 forintot.

A közlemény szerint egyes jogcímek után járó támogatás utalása nettó módon történik minden hónapban, ami azt jelenti, hogy a településnek járó összegből levonják az önkormányzatnál foglalkoztatottak bérére rakodó közterheket – ezeket a Magyar Államkincstár közvetlenül az adóhatóságnak utalja – és egyéb, az államháztartásról szóló törvényben jelzett önkormányzati tartozásokat.

Az úgynevezett nettó körön kívüli támogatásokat azonban teljes összegben folyósítja az önkormányzatnak a kincstár. A kübekházi önkormányzat így júniusig több mint 10 millió forint jövedelempótló támogatást kapott, a településnek folyósított júniusi 3478 forintos nettó támogatást követően pedig kétmillió forintot meghaladó szerkezetátalakítási tartalék terhére megítélt támogatást utalt át a településnek az államkincstár – írták.

Kitértek arra is, hogy január 1-jével több, korábban állami intézmény és így sok munkavállaló került állami fenntartókhoz. 2012. decemberi és idén januárban esedékes bérüket a Magyar Államkincstár átmenetileg megelőlegezte és folyósította. A költségvetési törvény alapján ezt az összeget márciusban kellett volna levonni az önkormányzatoktól. A települések anyagi helyzetét figyelembe véve márciusban a megelőlegezett összeg felét vonta csak vissza a kincstár, a fennmaradó részt pedig öt hónapra elosztva rendezik – olvasható a tájékoztatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik