Belföld

Kínai üzletemberek a Városházán

Közel 80 kínai üzletember érkezett csütörtökön Szegedre. A delegációt a Városházán fogadta Botka László polgármester és Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke.

Az észak-kínai Tianjin a Kína Népköztársaság négy tartományi jogú városának egyike, az ország egyik legfejlettebb gazdasági központja. A város üzletember-delegációja első alkalommal érkezett Magyarországra. Szerdán a Parlamentben szervezett Gazdasági Fórumon vettek részt, majd csütörtökön Szegdre látogattak, ahol találkoztak Botka László polgármesterrel, majd délután a Szegedi Tudományegyetemen mutatkoznak be és keresnek magyarországi partnereket.

A városházi találkozón Ujhelyi István köszöntőjében elmondta, Szeged nyitott a kapcsolatok kialakítására és régióközpontként megfelelő magyarországi partnere lehet a kínai cégeknek, vállalkozásoknak. Kiemelte, a kapcsolatok első lépcsőjeként hozták létre az egyetemen a Kunfuciusz Intéztet, amely működése a két ország együttműködését erősíti.

Botka László polgármester beszédében elmondta, a delegáció Budapesten kívül csak Szegedre látogatott el. Reményét fejezte ki, hogy az itteni megbeszélések megteremtik az alapjait a későbbi szoros és gyümölcsöző kapcsolatoknak. Emlékeztetett arra is, hogy ebben az évben megélénkült az érdeklődés Szeged iránt, több kínai delegáció is érkezett már a városba. Az érdeklődés kölcsönös, mivel az itteni válalkozások is érdeklődnek a kínai üzleti kapcsolatok iránt, tette hozzá a polgármester.

A kínai delegáció délután a Szegedi Tudományegyetemen részt vesz a kínai-magyar üzleti fóumon, ahol többek között Varró András professzor, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a szegedi universitas K+F projektjeit mutatja be a résztvevőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik