Belföld
aratas (aratas, soshalom, kasza, tarogato)

Jó termés várható

Frankó Máté

2013. 07. 04. 15:54

Az elhúzódó ősz és a csapadékos tavasz jót tett a mezőgazdaságnak. A tavalyinál nagyobb mennyiségű termésre számíthatnak a megyei gazdák.

Korábban a témában:

A napokban kezdődött meg a búza aratása. Bár a bevetett területek mindössze egy százalékán vannak túl, bíztató eredményekről számolnak be a Csongrád megyei gazdák – tudtuk meg Varga Mártától, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetőjétől. A már jórészt betakarított, 17 ezer hektáron vetett árpa esetében is beigazolódni látszanak korábbi, pozitív előrejelzések. A megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának adatai szerint a haszonnövény átlagtermése jelenleg 4,15 tonna/hektárt mutat, szemben a tavalyi 3,52 tonna/hektáros átlaggal. Az idei árak visszafogottabbak az elmúlt évihez képest, az árpát 42-44000 Ft/tonna nettó ár körül keresik.

Búzát a tavalyi évhez képest 7 ezer hektárral nagyobb területen vetettek a megyében. Az idei 75 ezer hektárról átlagosan 4,3 tonna/hektár termés várható. Az értékesítés jelentősen függ majd a minőségtől, az előzetes számítások szerint azonban 40-55000 Ft/tonna között alakul majd nettó ár.

Összességében a megyében, a 2012-es és 2013-as évben, a kalászosoknál 15 százalék körüli, vagy azt meghaladó termésátlag növekedéssel lehet számolni. A gazdálkodók nagyjából hasonló bevételt várhatnak az idei évtől, mint tavaly.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.