Belföld

Jó termés várható

aratás (ingyenes, )
aratás (ingyenes, )

Az elhúzódó ősz és a csapadékos tavasz jót tett a mezőgazdaságnak. A tavalyinál nagyobb mennyiségű termésre számíthatnak a megyei gazdák.

A napokban kezdődött meg a búza aratása. Bár a bevetett területek mindössze egy százalékán vannak túl, bíztató eredményekről számolnak be a Csongrád megyei gazdák – tudtuk meg Varga Mártától, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetőjétől. A már jórészt betakarított, 17 ezer hektáron vetett árpa esetében is beigazolódni látszanak korábbi, pozitív előrejelzések. A megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának adatai szerint a haszonnövény átlagtermése jelenleg 4,15 tonna/hektárt mutat, szemben a tavalyi 3,52 tonna/hektáros átlaggal. Az idei árak visszafogottabbak az elmúlt évihez képest, az árpát 42-44000 Ft/tonna nettó ár körül keresik.

Búzát a tavalyi évhez képest 7 ezer hektárral nagyobb területen vetettek a megyében. Az idei 75 ezer hektárról átlagosan 4,3 tonna/hektár termés várható. Az értékesítés jelentősen függ majd a minőségtől, az előzetes számítások szerint azonban 40-55000 Ft/tonna között alakul majd nettó ár.

Összességében a megyében, a 2012-es és 2013-as évben, a kalászosoknál 15 százalék körüli, vagy azt meghaladó termésátlag növekedéssel lehet számolni. A gazdálkodók nagyjából hasonló bevételt várhatnak az idei évtől, mint tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik