Belföld

Jó termés igérkezik

Az idei év időjárása kedvező a mezőgazdaságból élők számára, minden jel arra mutat, hogy az előző, aszály sújtotta esztendőnél nagyobb mennyiségű termésre számíthatnak a megyei termelők.

Az őszi árpa betakarítása már lassan befejeződik, a búza aratása pedig a napokban megkezdődött: bár a vetett területnek csupán még 1 százalékán vannak túl, ezekről a helyekről azonban jó eredményekről kapott visszajelzést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

Futó Tamás igazgató szerint elsősorban az elhúzódó ősz és a csapadékos tavasz hatására jeleztek a termésbecslések kedvező eredményeket a gabonaféléknél. A már jórészt betakarított, 17 ezer hektáron vetett árpa esetében az előrejelzés beigazolódni látszik: a haszonnövény átlagtermése jelenleg 4,15 tonna/hektárt mutat, szemben a tavalyi 3,52 tonna/hektáros átlaggal. Az idei árak visszafogottabbak az elmúlt évihez képest, az árpát 42-44 000 Ft/tonna nettó ár körül keresik.

Búzát idén 7 ezer hektárral nagyobb területen vetettek a megyében, mint tavaly, a 75 ezer hektárról átlagosan 4.3 tonna/hektár termés várható. Az értékesítés jelentősen függ majd a minőségtől. Előzetesen 40-55 000 Ft/tonna közötti nettó ár között várható, de a piaci ár csak később alakul ki. Összességében a megyében a 2012-es és 2013-as évben a kalászosoknál 15 százalék körüli vagy azt meghaladó termésátlag-növekedéssel lehet számolni. A gazdálkodók nagyjából hasonló bevételt várhatnak az idei évtől, mint tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik