Belföld

Felforgatta a táncvilágot a Győri Balett

Győri Balett (Győri Balett)
Győri Balett (Győri Balett)

A társulat 2012/2013-as évadja is sikerektől teljes - erről Kiss János beszélt a csütörtöki évadzáró társulati ülésen.

Míg más színházi társulatok már javában a nyári szünetüket töltik, addig a Győri Balett éppen szerdán fejezte be a munkát, hogy a hosszú évad után rövid pihenőre vonuljanak. A szezon lezárásaként csütörtökön Kiss János, igazgató megtartotta az évadzáró társulati ülést, ahol a csapat elmúlt időszakban teljesített sikereiről is beszélt. „A legfontosabb számunkra az volt, hogy a nemzeti minősítésnek maximálisan megfeleljünk. 83 előadást könyvelhettünk el, csak a hazai előadásokon több mint 30 ezer néző volt kíváncsi az együttesre. A repertoáron maradt darabok sikert sikerre halmoztak, így az utoljára februárban játszott Queen, a Magyar Rapszódia, a Rózsaszínház, vagy a gyermekelőadásunk a Forgószél is. Nem beszélve a Zorbáról, melyet egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övez, de a táncfesztiválon debütáló Kodály és Az üvegház is meghozta a hozzájuk fűzött reményeket” – emelte ki az igazgató. A belföldi fellépések listáját sem győzte sorolni a direktor, ezek között kiemelten fontosnak kezelte a Művészetek Palotájában töltött estéket, az Erkel Színház megnyitóján történt bemutatkozást, ahol nem mellesleg számos problémával kellett szembenézniük, hiszen a társulatból sokan lesérültek, így egy teljesen új szereposztással mutatkoztak be. „Az egyik legnagyobb fegyvertényünk, hogy nem adtuk fel, még Budapesten sem” – hangsúlyozta Kiss János.

Ugyanakkor Ausztriában, Németországban is felléptek a győri művészek, de bemutatkoztak a szlovén fővárosban és Nyizsnyij Novgorodban is. A főtámogató, az Audi Hungaria Motor Kft. rendezvényeit is színesítették a balettosok, a vállalattal egyébként töretlen az együttműködés. „Az a fajta nyitottság és mentalitás, gyors reagálás, ami az együttest jellemzi, az tükrözi az Audi szellemiségét. Jó az együttműködés, kölcsönös a tisztelet” – tette hozzá az igazgató.

Az ünnepélyes találkozón a társulat vezetője köszöntötte a jubiláló munkatársakat, vagyis azokat a kollégákat, akik 10, 15 illetve 20 éve hozzájárulnak ahhoz, hogy a Győri Balett karrierje folyamatosan felfelé ível. Gazdára talált továbbá az Örökös Tagnak járó elismerés, melyet ezúttal Fuchs Renáta érdemelt ki. „Nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra. 21 éve dolgozom a csapatban, úgy érzem Kiss János és a társulat részéről ez egyfajta elismerés mindazért, amit tettem. A jövőben szeretnék még nagyon sok darabban szerepet kapni, ha pedig véget ér az aktív táncpályafutásom, gyerekekkel szeretnék foglalkozni” – árulta el a Győr24-nek a díjazott magántáncos.

Mindig magasabbra kell tenni a lécet, jövőre is ezt a célt tűztük ki. Nem titok, hogy már készülünk a jövő évadban debütáló új táncjátékunkkal, a Szentivánéji álom mindenki számára meglepetéseket tartogat. Nagyon sok humor van a történetben, a szerepekben pedig biztosan lubickolni fognak a művészeink” – zárta beszélgetésünket Kiss János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik