Belföld

Évi 20 milliárdot is hozhat a szuperlézer

„Ötezer család megélhetése, ez a szuperlézer, ha megépül hozzá a tudáspark” – hangzott el egy csütörtöki fórumon.

Olyan pontosságúnak kell lennie a szuperlézernek, mintha egy 10 forintost kellene eltalálni ötven kilométerről – mondta a Szegedi Tudományegyetem rektora az ELI-ről szóló, csütörtök délutáni lakossági fórumon.

Dr. Szabó Gábor a világon egyedülálló létesítmény oktatási hasznáról szólva azt hangsúlyozta: a lézer üzemeltetéséhez fizikusokra, mérnökökre informatikusokra van szükség, de úgy tervezték, hogy minden, az anyagtudomány területéről érkező igényt kiszolgáljanak vele. A lézer oktatási szempontból annyira egyedülálló lehetőség, hogy még nem is tudjuk milyen kérdések megoldására alkalmas – hívta fel a figyelmet a rektor.

Dr. Szabó Gábor azt is kiemelte: a lézerhez kapcsolódó iparág, a fotonika külföldi szakemberek számára is a jövő keresett szakmája lesz, amely számos helyről vonzhatja a fiatalokat. A rektor elmondása szerint az egyetem is arra számít, hogy sok fiatal fordul majd Szeged felé, és akar lézerfizikus, lézertechnikus vagy mérnök lenni. A rektor szerint ha a lézer körül megépül a szakembereket és vállalatokat vonzó tudáspark, akkor az meghatározza Szeged sorsát és pályára állítja a város gazdasági fejlődését.

A létesítmény beruházója, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Szeged24 kérdésére elmondta: a volt szovjet laktanya területét már megtisztították, most már a mérnöki, műszaki közbeszerzési eljárások is elindultak, és még ebben a hónapban szeretnék elkezdeni a lézertechnikai beszerzések eljárását is. Lehner Lóránt hozzátette: az egyetem tanulmánya szerint a most második fázisába lépett 60 milliárdos lézerprogram ha megvalósul, akkor az 200 milliós többletbefektetést hozhat, amely a kutatási eredményekkel együtt mind Szegedet fogja gazdagítani. A beruházó cég igazgatója azt is elárulta: még a tél beállta előtt szeretnék megkezdeni az építkezési munkákat, miután a szükséges engedélyeztetési eljáráson már túl vannak. Lehner Lóránt úgy becsülte: a 2017-re már használható létesítmény több száz céget vonz majd, amelyek a lézerhez kapcsolódóan a jövő kutatási iparágait fogják képviselni.

A fórumon jelenlévő Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős államtitkára azt mondta: a szegedi lézer az ország tudományos és gazdasági motorja lehet majd. Az államtitkár abbéli bizalmát fejezte ki, hogy olyan felfedezéseket is hoz az ELI, amelyek alkalmasak a betegségek gyógyítására, így javítják az emberek életminőségét. Magyarország a tudományos élet bázisává válhat és gazdaságilag is hasznot hajthat  az országnak a szegedi lézer – vélte az államtitkár, aki végezetül hozzátette: a jövő héten kormányzati szinten mutatják be a szuperlézerhez kapcsolódó közbeszerzéseket az érdeklődő cégeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik