Belföld

A Tavares-jelentésről beszél Orbán napirend előtt

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

Az Európai Parlament (EP) igazságtalan döntéséről címmel szólal fel napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés csütörtök délután kezdődő plenáris ülésén - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel.

Az EP szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést.

A dokumentum fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik “időben és megfelelő módon”, akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője még szerda délután közölte, a Fidesz és a KDNP azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés sürgősséggel fogadja el azt a határozatot, amelyben a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az Európai Unió visszaél hatalmával. Az indítványt csütörtökön terjesztik be a kormánypártok, és azt pénteken el is fogadhatja a Ház.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik