Belföld

Teljesen átszabják a Városligetet

városliget (városliget, )
városliget (városliget, )

2020-ig megújul többek között az állatkert, a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Csarnok, új épületet kap a Fővárosi Nagycirkusz, és tervezik a közlekedés átalakítását is.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozata szerint a kormány egyetért azzal, hogy a Múzeum Negyed létrehozásával egyidejűleg, a 2014-2020 közötti időszakban megvalósuljon a Városliget egészének megújítása, családi kulturális-szabadidős élményparkká történő átfogó fejlesztése és az ehhez szükséges fejlesztések, azaz a Liget Budapest projekt végrehajtása.

A megvalósítandó beruházások között említik a Fővárosi Nagycirkusz új épületének felépítését, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részleges rekonstrukcióját és bővítését, valamint a Magyar Tájak Konyhája – Gasztronómia Falu kialakítását.

Zöldebb lesz

A tervek szerint létrejön egy kulturális-szabadidős élménypark, valamint a tájképi kertjelleget és az ide látogatók kiszolgálásának minőségét erősítő beruházások valósulnak meg, ide értve a Művészetek terének kialakítását és Nebbien Henrik eredeti tervei alapján a Liget-kapu oszlopcsarnokának korhű megépítését.

A támogatandó önkormányzati fejlesztési célok között a határozat a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztését, a Petőfi Csarnok átalakításával egy új Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont létrehozását, a Városliget átfogó zöldfelületi rekonstrukcióját és közlekedési rendszerének átfogó átalakítását sorolja fel.

A beruházás eredményeképpen így a jelenlegihez képest nő a Városliget zöldfelületének biológiai aktivitása: elbontják a Hungexpo régi épületeit, Zöld Liget néven létrejön egy ökologikus oktatási és látogatóközpont, átépítik a sportpályákat és a játszótereket, valamint újakat alakítanak ki, helyreállítják a városligeti tórendszer vízfelületét, továbbá kialakítanak egy korszerű ökologikus monitorozási, fenntartási és üzemeltetési rendszert.

Változások a közlekedésben is

A Városliget közlekedési rendszerének átalakítása kapcsán sor kerül egy új útvonalrendszert létrehozására, a tömegközlekedési kiszolgálás ésszerűsítésére és fokozására, a Városliget parkolási rendszerének komplex átalakítására, valamint egy elektromos midibuszhálózat kialakítására.

A kormány támogatja, hogy a komáromi Csillag Erődben valósuljon meg a Csillag Erőd Művészeti, Történeti és Hadkultúra Központ, amely látogatóbarát, az oktatásban is felhasználható módon mutatja be a Szépművészeti Múzeum egykori, az antikvitástól a reneszánszig ívelő gipszmásolat-gyűjteményét.

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka, a Szabolcs utcában kialakítandó Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, valamint a Csillag Erőd Központ beruházás-előkészítési és tervezési munkálatainak idei költségeire a kormány 384,7 millió forintos többletforrást biztosít a Szépművészeti Múzeumnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik