Belföld

Százezerbe is kerülhet a búzaszállítás – ezt kell tenni

Hétfőtől hazánkban is útdíjat kell fizetniük a megtett út arányában a tehergépjárműveknek. Aki ezt elmulasztja akár 100 ezer forintos bírságot is fizethet. Vásárhelyen szerdán délelőtt azonban arról tájékoztattak, a mezőgazdasági termelők mentesülhetnek az útdíj fizetése alól.

Hétfőtől minden olyan tehergépjármű, amely súlya meghaladja a 3,5 tonna össztömeget, kötelezően útdíjat fizet a megtett út használatával arányosan, legyen az autópályán, autóúton vagy főúton. Traktorokra, kombájnokra, tehát lassú járművekre ez nem vonatkozik.

A kilométerenként fizetendő díj az út jellegétől, a jármű tengelyszámától, illetve motorjának a környezetvédelmi besorolásától függ. A kéttengelyes kocsi a gyorsforgalmi úton 49,90, míg a főúton 21,23 forintért haladhat egy kilométert. A háromtengelyes teherautónál 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint a tarifa.

Az útdíj-törvény szerint fizetni az elemi útszakaszok után kell. Az autópályáknál, autóutaknál és főutaknál is ez praktikusan a két lehajtó közti távolságot jelenti. A rendelet melléklete valamennyi díjköteles útra közli az elemi útszakaszok kilométer-szelvényeit, az elemi útszakaszok hosszát és az azokért fizetendő alapdíjat, mindhárom tengelyszámra külön-külön – írja a törvény alapján az Origo.

Szerdán a hódmezővásárhelyi Városházán Benkő Zsolt települési képviselő arról adott tájékoztatást, mely esetekben mentesülhet egy mezőgazdasági termelő a fizetés alól. A rendelet részleteit a Magyar Közlöny 111. száma tartalmazza. Az a mezőgazdasági termelő akinek fő tevékenysége, vagy éves árbevételének fele a meghatározott TEAOR kódok alá esik mentesülhet az E-útdíj alól.

A gabonaféléket, olvasok magvakat, hüvelyeseket, zöldséget, gumós növényt és dinnyét termelők terményük szállításánál mentesülhetnek 30 napra az útdíj fizetés alól. Mindezt a betakarítás helyszíne, a telephely, a raktár, vagy szárító, illetve a végértékesítési pont között vehetik igénybe a betakarítás idejére.

A termelőnek ehhez hatósági bizonyítványt kell kérnie a jegyzőtől, mely aztán viszonylati jegy vásárlásra jogosít fel. A bizonyítványt július 1 és november 30 között lehet kérni, egyszerre 30 napra, amely azonban megújítható.

A viszonylati jegy, hasonlóképpen mint az autópálya matrica, benzinkúton vásárolható. Hódmezővásárhelyen ilyet a Kutasi úti OMV kúton találhatunk. Vásárhelyen a Városháza földszint 13-as irodájában adnak tájékoztatást és itt kitölthető a kérelem is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik