Belföld

Győri fémkereskedők: nyolcan előzetesben

24.hu
24.hu

2013. 07. 03. 09:07

Még nyolcan vannak előzetes letartóztatásban a január elején kipattant győri fémkereskedőügy tizennégy gyanúsítottja közül: öt ember esetében kedden három hónappal meghosszabbították a kényszerintézkedést, három ember ügyében jövő hétfőn dönt a Győri Járásbíróság - közölte a Győri Törvényszék szóvivő bírája.

Máté Kinga a döntés indokaként azt mondta: valamennyi gyanúsított esetében változatlanul fennáll az összebeszélés, a nyomozás megnehezítése, a szökés vagy elrejtőzés veszélye, de a döntést indokolja az eljárás különös tárgyi súlya, határon átnyúló jellege is.

Hozzátette, emellett a bűncselekményben vezető, szervező szerepet játszó gyanúsítottak, illetve azok esetében, akik ellen korábban ilyen vagy hasonló ügyben folyt eljárás, továbbra is megalapozottnak látta a bíróság a bűnismétlés veszélyét is.

Januárban magyar, cseh és szlovák nyomozószervek együttműködésének eredményeként fogták el a csapat tagjait, egyikük már akkor is a jogerős szabadságvesztését töltötte. A kétszáz emberrel végrehajtott akcióban 19 nagy értékű autót, köztük Bentleyt, Maseratit foglaltak le összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszereket, a széfekből pedig hat kilogramm aranyat.

Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese akkor elmondta: a győri család tagjaira épülő bűnszervezet fémhulladékot szállított Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel Magyarországon egyes termékekre bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unió általános szabályai érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. Mivel a láncba beiktatott strómancégek nem fizették be az általános forgalmi adót, a bevétel teljes egészében az irányítóknál landolt.

Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány szerint a szlovák költségvetést 21 millió eurós (6,2 milliárd forintos) kár érte. Az ügyben 555 adóköteles tranzakcióról van szó, 112 millió euró átutalásával. A szervezet elsősorban rezet szállított négy felvásárló cégnek.

Vladimir Kram, a cseh rendőrség Korrupcióellenes és Gazdaságvédelmi Hivatalának igazgatóhelyettes azt közölte, hogy a csoport Csehországban öt gazdasági társaságon keresztül 80 millió korona (920 millió forint) értékben követett el adócsalást, és emiatt nyolc embert fogtak el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.