Belföld
governee(1)(960x640).jpg (governee, hódmezővásárhely, )

Az energiatudatos közigazgatás a cél

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 07. 03. 15:36

A mai nappal formálisan lezárult a Hódmezővásárhely által vezetett, nemzetközi GovernEE projekt, melynek célja a műemléképületek energiahatékonysági problémáinak megoldása volt. A stratégiai program keretében megvalósuló vásárhelyi mintaberuházás révén a közintézmények illetve a műemlékvédelem alatt álló épületek energiafelhasználásában 5-10 százalékos csökkenés érhető el. Ez évente több tízmillió forintos megtakarítást jelenthet a városnak.

Korábban a témában:

Egy, az energiatudatosság gazdasági jelentőségét hangsúlyozó nemzetközi konferenciával zárta le a vásárhelyi önkormányzat a 3 éves GovernEE – Jó kormányzás az energiahatékonyság területén elnevezésű, regionális projektet. Az EU közép-európai kohéziós programja által támogatott, közel 2,2 millió euróból megvalósuló stratégiai együttműködés célja az volt, hogy a projektben résztvevő partnerek, közös erővel megoldásokat találjanak a köz- és műemléképületek energiafelhasználásának csökkentésére.

governee(1)(650x433).jpg (governee, hódmezővásárhely, )

A projekt keretében kidolgozott tervezetek 4 mintaberuházásban kerültek tesztelésre. Hódmezővásárhelyen egy intelligens épületenergia-figyelő rendszer kiépítésére került sor, amely, amellett, hogy nyomon követi a rendszerbe bekapcsolt közintézmények minden közműfogyasztását, az előzetes beállítások szerint szabályozza is azokat.

Almasi-Istvan(650x433).jpg (hódmezővásárhely, )

– A középületek energiahatékonyságának javítása kiemelt kérdés. Az Európai Unió épületállományának mindössze 12 százalékát teszik ki, ugyanakkor az EU teljes energiafogyasztásának 40 százalékát ezek adják össze. Hódmezővásárhelyen is magas a középületek energiaszámlája, évente összesen körülbelül 250 millió forint. Ebből leginkább az energiafelhasználás csökkentésével, illetve az energiahatékonyság növelésével lehet lefaragni – mondta el a projekt záróprogramja előtt tartott sajtótájékoztatón Almási István polgármester.

governee(650x433).jpg (governee, hódmezővásárhely, )

A zárónapra a városba érkezett, többek közt Eberhard Brecht, az egyik partnerváros, Quedlinburg polgármestere, Árvay Szilárd, a Külügyminisztérium munkatársa, Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó nagykövet főtanácsadója, valamint és Hen Gerritse, az EU-Liaison ügyvezető igazgatója. A konferencia valamennyi résztvevője hangsúlyozta, a projekt végével a munka korántsem fejeződött be. A kitűzött célokat a gyakorlatba is át kell ültetni. Ehhez mindenekelőtt a helyi döntéshozók, a közszféra vezetőinek bevonására, az érintettek kompetenciájának fejlesztésére van szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.