Belföld

Temetői gaz-lesen Vásárhelyen

24.hu
24.hu

2013. 07. 02. 15:10

Nem múlik el lakossági fórum, fogadóóra Vásárhelyen, hogy ne kerüljenek szóba a város temetői. Azok állapota, gondozottsága szinte mindig hagy maga után kívánnivalót. Galéria.

A legnagyobb gondot, így a lakosság elégedetlenségét a sok gaz, a nagy fű, néha pedig a felgyülemlett szemét okozza. A Kutasi úton járva munkásokkal nem találkoztunk, nagy fűvel, a sarkokon pedig helyenként sok szeméttel annál inkább. A Kincsesben folyt a munka, a temető mártélyi út felöli oldalát már gazmentesítették, itt 3 fő dolgozott, míg a fenntartó egyház kezelésében lévő másik temetőben két fő látja el ezt a munkát.

A sírok és azok környékének gondozása a hozzátartozók kötelessége, hirdeti tábla a Kutasi úton, de sokan ezt képtelenek ellátni, segítségre szorulnak, arról nem is beszélve, hogy sok a gazdátlan sír, melyeket már senki sem látogat. A Kincsesben és a Dilinkában a temetőgondnokság kihelyezett tájékoztatása alapján a munkákat a református egyház saját erőből, alkalmazottakkal végzi.

Mivel a temetők az egyházak tulajdonában és fenntartásában állnak, azok gondozása és karbantartása is az egyházak feladata és felelőssége. Az önkormányzat – tekintettel a lakosság elégedetlenségére – saját költségén, az egyházaknak nyújtott támogatásként minden évben a halottak napja, illetve olyan események, ünnepek közeledtével, amikor sokan látogatnak ki elhunyt szeretteikhez, elvégzi az elmaradt munkálatokat, és kitakarítja a temetőket.

Ilyenkor több csapattal dolgozunk a zöldfelület karbantartásán – a fűnyírástól a cserjék ritkításán át a fák metszésééig -, valamint a hulladék összegyűjtésén és elszállításán. A közelmúltban például, a Holokauszt megemlékezéshez kapcsolódóan 10 közmunkás dolgozott közel 1 hétig az izraelita temető gondozásán. A tavalyi évben a Kincses temetőből 4, az Evangélikus és a Görögkeleti temetőkből 6-8, az Unitáriusból 2 konténernyi hulladékot gyűjtöttünk össze, míg a Katolikus temetőből – méretéből adódóan – közel 250-300 m3 zöld és egyéb hulladékot szállítottunk el. Vegyes a kép: míg például a katolikus temetőben az egyház év közben, több alkalommal saját maga is gondoskodik a zöldfelületek karbantartásáról és a keletkező hulladék elszállításáról, addig például az Arany temetőben csak a város végez karbantartási munkálatokat, az érintett református egyházkerületek nem. Az önkormányzat a tavalyi évben közel 7 millió forint összegben nyújtott segítséget a temetők karbantartásával a fenntartó egyházaknak.” – mondta el Göbl Vilmos Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város sajtóreferense.

A város feladata továbbá a díszsírhelyek és a hősi sírok, emlékművek karbantartása, ápolása is – tette hozzá Göbl Vilmos.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.