Belföld

Temetői gaz-lesen Vásárhelyen

Nem múlik el lakossági fórum, fogadóóra Vásárhelyen, hogy ne kerüljenek szóba a város temetői. Azok állapota, gondozottsága szinte mindig hagy maga után kívánnivalót. Galéria.

A legnagyobb gondot, így a lakosság elégedetlenségét a sok gaz, a nagy fű, néha pedig a felgyülemlett szemét okozza. A Kutasi úton járva munkásokkal nem találkoztunk, nagy fűvel, a sarkokon pedig helyenként sok szeméttel annál inkább. A Kincsesben folyt a munka, a temető mártélyi út felöli oldalát már gazmentesítették, itt 3 fő dolgozott, míg a fenntartó egyház kezelésében lévő másik temetőben két fő látja el ezt a munkát.

A sírok és azok környékének gondozása a hozzátartozók kötelessége, hirdeti tábla a Kutasi úton, de sokan ezt képtelenek ellátni, segítségre szorulnak, arról nem is beszélve, hogy sok a gazdátlan sír, melyeket már senki sem látogat. A Kincsesben és a Dilinkában a temetőgondnokság kihelyezett tájékoztatása alapján a munkákat a református egyház saját erőből, alkalmazottakkal végzi.

Mivel a temetők az egyházak tulajdonában és fenntartásában állnak, azok gondozása és karbantartása is az egyházak feladata és felelőssége. Az önkormányzat – tekintettel a lakosság elégedetlenségére – saját költségén, az egyházaknak nyújtott támogatásként minden évben a halottak napja, illetve olyan események, ünnepek közeledtével, amikor sokan látogatnak ki elhunyt szeretteikhez, elvégzi az elmaradt munkálatokat, és kitakarítja a temetőket.

Ilyenkor több csapattal dolgozunk a zöldfelület karbantartásán – a fűnyírástól a cserjék ritkításán át a fák metszésééig -, valamint a hulladék összegyűjtésén és elszállításán. A közelmúltban például, a Holokauszt megemlékezéshez kapcsolódóan 10 közmunkás dolgozott közel 1 hétig az izraelita temető gondozásán. A tavalyi évben a Kincses temetőből 4, az Evangélikus és a Görögkeleti temetőkből 6-8, az Unitáriusból 2 konténernyi hulladékot gyűjtöttünk össze, míg a Katolikus temetőből – méretéből adódóan – közel 250-300 m3 zöld és egyéb hulladékot szállítottunk el. Vegyes a kép: míg például a katolikus temetőben az egyház év közben, több alkalommal saját maga is gondoskodik a zöldfelületek karbantartásáról és a keletkező hulladék elszállításáról, addig például az Arany temetőben csak a város végez karbantartási munkálatokat, az érintett református egyházkerületek nem. Az önkormányzat a tavalyi évben közel 7 millió forint összegben nyújtott segítséget a temetők karbantartásával a fenntartó egyházaknak.” – mondta el Göbl Vilmos Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város sajtóreferense.

A város feladata továbbá a díszsírhelyek és a hősi sírok, emlékművek karbantartása, ápolása is – tette hozzá Göbl Vilmos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik