Belföld

Sikeresek leszünk Ficóval

magyar-szlovák (orbán viktor, robert fico, )
magyar-szlovák (orbán viktor, robert fico, )

Eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára – mondta a magyar és a szlovák kormány eszmecseréjét követően a szlovák miniszterelnök. Orbán szerint új fejezet kezdődik Magyarország és Szlovákia közös történetében

Magyarországon és Szlovákiában eltér egymástól a hozzáállás a válsághoz, ahogyan az arra adott megoldások is, ezért fontos a tapasztalat- és információcsere a két ország között – emelte ki Robert Fico a magyar és a szlovák kormány tagjainak tanácskozását követő parlamenti sajtótájékoztatón. A szlovák kormányfő üdvözölte, hogy Magyarország átvette a visegrádi csoport elnökségét, és úgy értékelte, a magyar elnökség biztosan ötletgazdag és innovatív lesz.

A magyar és a szlovák kormány megállapodott arról, hogy 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg, a meglévő határátkelők közül többet akadálymentesítenek, illetve felújítanak, valamint közös bizottságot hoznak létre a határ menti közösségi közlekedés újraindítására. Emellett döntés született a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is – mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is tájékoztatta Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy a sátoraljaújhelyi két tannyelvű és a békéscsabai szlovák nyelvű iskola felújítására a magyar kormány a legutóbbi ülésén jelentős összeget szavazott meg, mert „a magyarországi szlovák kisebbség fontos szerepet játszik a két ország bizalomra épülő kapcsolatában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik