Belföld

Lombard Lízing: 380 milló jár vissza az ügyfeleknek

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 07. 02. 12:30

Devizában számolta fel a casco forintdíját is a Lombard Lízing Zrt., és nem értesítette előre egyik díjemeléséről az ügyfeleit. Ezért a PSZÁF összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a társaságra, s kötelezte a törvénysértően beszedett mintegy 380 millió forint visszafizetésére.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Lombard Lízing Zrt.-nél, mivel a pénzügyi vállalkozás devizaalapú autóhitelei kapcsán a csoportos biztosítás casco díjait devizában terhelte a fogyasztókra, holott a biztosítás forintalapú, s azt a Lombard Lízing Zrt. is forintban fizeti a biztosítónak – tudta meg a Szeged24 a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete sajtóosztályán.

A vizsgálat megállapította: a Lombard Lízing Zrt. közel 14 ezer darab, casco biztosítási szerződéses módozatú szerződésénél azért számított fel magasabb kamatot, kamatfelárat, mert az ügyfeleiknek a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is devizaalapon kellett megfizetniük. A hitelintézeti törvény szerint a pénzügyi intézmények csak kivételes esetben számíthatják fel devizában a díjakat és költségeket, márpedig e szigorú feltételek a társaság által terhelt casco díj esetében nem álltak fenn.

Mivel a jogsértést a társaság a fogyasztók széles körét érintően, huzamosabb időn át valósította meg, a PSZÁF 20 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Lombard Lízing Zrt.-re, s eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától. A felügyeleti határozat kötelezte a pénzügyi vállalkozást arra is: 2013. augusztus 31-ig fizesse vissza az érintett fogyasztóknak a tőlük jogtalanul beszedett mintegy 380 millió forintot.

A PSZÁF az ügyfelek jelzése alapján vizsgálta azt is, hogy a Lombard Lízing Zrt. a finanszírozási konstrukciókhoz kapcsolódó „KHR bekerülési díj” elnevezésű díjtétel egyoldalú módosításánál egy esetben, 2010. augusztusában csak 3, illetve 5 nappal korábban tette közzé hirdetményében a díjtételek változását, a hitelintézeti törvényben előírt 60 nap helyett. Emellett súlyosan megsértette a jogszabályt azzal is, hogy nem tájékoztatta levélben szerződött fogyasztóit a díj módosításáról.

A PSZÁF a két alkalommal elkövetett, a fogyasztók széles körét érintő jogsértés miatt 5 millió forint bírságot szabott ki, megtiltotta a jogsértés folytatását, s kötelezte a társaságot a felügyeleti határozat kézhezvételéig felszámított díjtöbblet, közel 1 millió forint az érintett fogyasztók részére történő visszatérítésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.