Belföld

Koncerteznek, hogy újjáépítsék a győri plébániát!

A Szent Kamillus Plébánián időszerűvé vált a felújítás, ehhez azonban a hívek segítségére is szükség lenne.

A győri, Kálvária utcában található egyházközség temploma régóta renoválásra szorul, az 1776-ban épült létesítmény ugyanis az évek során folyamatosan beázott, falai vizesedtek, a vakolat több helyen leomlott. 2002-ben ugyan megtörtént a teljes tetőcsere, 2007-ben pedig a padlózat szellőző berendezését is korszerűsítették a szakemberek, még így is van jócskán tennivaló a Szent Kamillus Plébánián.

Úgynevezett befúrásos módszerrel szigeteltük az épületet, a falak egy durva, majd egy szellőző vakolatot is kaptak, ezen munkálatok költsége elérte a 11 millió forintot. Mindent önrészből finanszíroztuk, de a második ütem még hátra van, a templom komplett homlokzatának festése és az ehhez kapcsolódó teendők azonban további 10 millió forintot kóstálnak” – hangsúlyozta Berkes Gyula plébános, aki azt is elmondta a Győr24-nek, hogy bár javarészt ezt is önerőből valósítanák meg, szükség van a hívek segítségére, adományára is. Ezért július 11-én este, 18 órakor jótékonysági koncertet tartanak a Szent Kamillus Templomban.

Egy esküvőn találkoztam Bede Fazekas Csabával, a Győri Nemzeti Színház művészével és családjával. Ott került szóba a templom felújítása, mely egy rég dédelgetett álma egyházközségünknek. A népszerű színész azt tanácsolta, hogy szervezzünk egy hangversenyt, ahol bár belépődíj nincs, az adományokkal bárki támogathatja kezdeményezésünket, ezáltal pedig a templom felújításának befejező szakaszát is.

Az esten olyan tehetségek közreműködnek majd, mint az ötletgazda Bede Fazekas Csaba, Lázin Beatrix, Honvári Csaba trombita-, és Hoffmann László orgonaművész” – tette hozzá a plébános. A közel egy órás koncerten Ady-versek hangzanak el, de felcsendül Kodály: A csitári hegyek alatt című, népszerű muzsikája, sőt a Bánk bán örökzöldje, a Hazám, hazám is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik