Belföld

Győr egyre népszerűbb város a turistáknak

24.hu
24.hu

2013. 07. 02. 09:07

Jelentősen nőtt Győr idegenforgalma: tavaly kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a kisalföldi megyeszékhelyen, mint 2008-ban, és a városba érkezők tovább is maradnak - mondta el Simon Róbert Balázs alpolgármester.

“Sikerült elérnünk, hogy Győr már nem egynapos város” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a Magyar Turizmus Zrt. adatai alapján a város bekerült az ország tíz leglátogatottabb települése közé, a külföldi vendégek számát tekintve a hetedik lett tavaly, Győrt a főváros mellett csupán hagyományos fürdőhelyek előzték meg.

Közlése szerint a vendégéjszakák tavalyi, 357 ezres száma negyedével múlja felül a 2011-es adatot. A külföldiek által ott töltött 200 ezer éjből 93 ezer német, 10 ezer osztrák vendégekre jut; a 14 ezer, romániaiak által ott töltött éjszaka egy része minden bizonnyal nemcsak a turisták, hanem az ott munkát vállalók érkezésének is eredménye.

Megemlítette: míg fél évtizede átlagosan 1,9 vendégéjszakát töltött a kisalföldi megyeszékhelyen egy-egy odaérkező, ez a szám tavaly már 2,5 volt. Szólt arról is: az idei esztendő első negyedének adatai azt mutatják, hogy ebben az időszakban öt százalékkal több éjszakát töltöttek győri szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

Hozzátette: a városvezetés kiemelt jelentőséget tulajdonít az idegenforgalom fejlesztésének, amit az is mutat, hogy a tavalyelőtt a belváros sétálóutcájában megnyitott látogatóközpont magyar, angol és német nyelven nyújt szolgáltatásokat a Győrbe látogatóknak, egy éve megnyitották a műszaki ismereteket interaktív módon átadó Mobilis “tudományos játszóteret”, az állatkert pedig a város közepén, az egykori Fülesbástyában nyitott hatalmas akváriumokkal, terráriumokkal berendezett részleget.

Simon Róbert Balázs arról is szólt: idén mintegy 200 millió forintból támogat kulturális rendezvényeket az önkormányzat. A június 15-én Omega-koncerttel indított, augusztus 24-én a Dire Straits több tagjából összeállt Straits zenekarral záruló szezon fő attrakciójaként említett olyan hagyományos rendezvényeket, mint a most hétvégi Győrkőcfesztivált, az augusztus 9. és 11. között megrendezendő Barokk Esküvőt és az augusztus 22-25. közötti Győri Bornapokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. február 7.
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 2B terminálja, ahol „bud:terminal 2b” feliratot helyeztek el. A Budapest Airport megújult arculatának megfelelõ jelzések nemzetközileg is könnyen értelmezhetõek, mert a magyar fõváros repülõterének IATA (International Air Transport Association, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) kódja: BUD. Ez a hárombetûs reptéri kód szerepel a feladott poggyászok címkéjén, a repülõjegyen és a beszállókártyán is.
MTI Fotó: Földi Imre
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.