Belföld

Ezt tegye, ha fuldoklót lát

újraélesztés (újraélesztés, fuldokló, )
újraélesztés (újraélesztés, fuldokló, )

A nagy kánikulában a fürdőzés számtalan veszélyforrást rejt, főleg akkor, ha nem strandot, hanem például bányatavat választunk a hűsölésre. A megfelelő újraélesztés elsajátítása nagyon fontos, mert akár életet menthetünk vele.

A tavak mellett szól, hogy nem kell kifizetni a normál fürdők egyre borsosabb árait, ráadásul nagy a valószínűsége, hogy kevesebb emberrel fogunk találkozni, mint egy strandon. Ugyanakkor a veszélyforrás is nagyobb, hiszen egyre több fulladásos haláleset történik, ezek – főként – a felelősségtudat hiányából adódnak.

Tragédia

Nemrég, egy 12 éves fiú vesztette életét a Balatonban. A gyerek egy nevelőotthoni csoporthoz tartozott, a strand lépcsője mellett találtak rá a fürdőzők. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szerint a 12 éves fiú körülbelül 10-15 percig lehetett a víz alatt, testhőmérséklete 35 fok körülire hűlt.

Fulladás

Azért, hogy a tragédiákat megelőzzék, és felhívják a szülők és a gyerekek figyelmét a veszélyekre, a Magyar Fürdőszövetség, az Országos Mentőszolgálat, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság bemutatóval szemléltette, mi történik, ha valaki felhevült testtel ugrik a vízbe.


Fotók: Berecz Valter

Takács Eszter, egy középiskolás tanuló imitálta a fuldokló alanyt a sajtó számára. Az egyik legrosszabb esetet játszották el: mintha leállt volna a szíve a hideg víztől. Mivel strandon történt a felvázolt baleset, közbeavatkozott az úszómester, aki  szakszerűen partra vitte a lányt. Ezután rögtön elkezdődött az újraélesztés.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt, fontos, hogy ilyen esetben mindig úgy kell eljárni, mint egy szívbetegnél. Vagyis, harminc mellkasnyomás után, két befújás következik, egészen addig, amíg az áldozat, újra eszméleténél lesz, illetve amíg a mentők kiérkeznek.

Vészhelyzet

A mentők ezután orvosi szinten folytatják a beavatkozást. Előkerül az infúzió, maszklélegeztetés, ezután intubáció, EKG. Amint újra beindul a beteg spontán légzése és van pulzus, már szállítható. Győrfi hangsúlyozta, fontos, hogy időben legyen elkezdve a lélegeztetés, amíg nem érkezik szakszerű segítség.

Mindenki tanulja meg az elsősegélynyújtás alapjait, ami hamarosan a Nemzeti Alaptanterv részévé válik és reméljük, eredményeképp a halálozási statisztikák is javulni fognak – mondta a szóvivő.

Kizárólag a megfelelő vízbiztonság birtokában menjünk a vízbe – hangsúlyozták. A folyók, tavak kiszámíthatatlanok és soha nem tudhatjuk, meddig van szilárd talaj a lábunk alatt. Az időjárásra is figyelni kell, hiszen vihar hamar kerekedhet, és nem biztos, hogy lesz időnk a vízből a partra jutni.

Lopás

Ne használjuk széfnek a törölközőt, mert az nem véd meg a lopástól – mondta Oláh László rendőr alezredes a BRFK Bűnmegelőzési Osztály Vezetője. Hozzátette, hogy nagyon sok bejelentés érkezik hozzájuk amiatt, mert a fürdőzök nem zárják el értékeiket.

Például manapság sehová nem megyünk a mobilunk nélkül. Aztán amikor pancsolni támad kedvünk, őrizetlenül hagyjuk értékeinket a törölköző alatt. Általában ekkor történik a lopás, és visszaérve már csak a hűlt helyét találjuk a pénzünknek és a telefonunknak. Ezért Oláh József azt tanácsolja, használjuk az értékmegőrzőket.

Szép-kártya

Július 1-jétől bővül a Szép-kártya zsebei között az átjárhatóság. A gyógyfürdő- és strandbelépők megvásárlásánál eddig kizárólag a harmadik, szabadidő alszámlát lehetett használni. A módosítást a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezte a minisztériumnál, mivel a tagjaik körében készített felmérés szerint a fürdőkben az új cafetéria rendszer bevezetése óta, 2010-ről 2012-re 38 százalékkal csökkent az utalványforgalom. Így most már mindhárom alszámláról megvásárolhatják a strandbelépőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik