Belföld
Benczúr Mátyás és Beatrix esküvője (Benczúr Mátyás és Beatrix esküvője)

Egy Benczúr-képet azonosítottak a szegedi múzeumban

24.hu
24.hu

2013. 07. 01. 08:28

A művészettörténeti közélet lappangóként tartotta nyilván Benczúr Gyula Mátyás és Beatrix esküvője című képét. A szakértők úgy vélték, magángyűjteményben lappanghat Benczúr értékes műalkotása.

A szegedi múzeum Benczúr-tárlatára készülve Nátyi Róbert művészettörténésznek sikerült azonosítania a rejtélyes sorsú festményt. A mű megvan, korábban valóban magángyűjteményben volt, az alkotás 1997-ben a Lucs-gyűjtemény más darabjaival együtt került a Móra Ferenc Múzeumba.

A közgyűjtemény leltári nyilvántartása csak a hozzávetőleges témáról – Mátyás és Beatrix -, illetve Benczúr szerzőségéről ad információkat. A Lucs Ferenc jeles szegedi műgyűjtő gyűjteményébe kerülés előtti időszakról sem áll rendelkezésre adat.

„A századfordulón Benczúrt mint a hazai reprezentatív történelmi festészet legjelentősebb alkotóját felkérték az akkor épülő budavári palota úgynevezett Hunyadi-termének díszítésére. Benczúr eredetileg hat festményt tervezett a terem falfelületeire. Végül ez a ciklus sosem valósult meg. A vázlatok, így a Mátyás és Beatrix című alkotás is, ellenben az összes képhez elkészültek” – mondja Nátyi Róbert művészettörténész, akinek sikerült bizonyítania, hogy a Móra Ferenc Múzeum raktárából előkerült és jelenleg a Benczúr-kiállításon szereplő festmény a szakirodalomban eddig lappangónak aposztrofált Mátyás és Beatrix esküvője című képpel azonos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.