Belföld
Trafik-(Hodmezovasarhely)-II(960x640).jpg (trafik)

Bűntény az e-cigi forgalmazása? Erény-e a trafik?

24.hu
24.hu

2013. 07. 01. 18:30

Július elsejétőlbűncselekménynek számít az elektromos cigaretta forgalmazása, az új trafikos osztály bevetésre kész. Egymástól néhány méterre nyílt nemzeti dohánybolt Szegeden az egyik legsűrűbben lakott lakótelep központjában, a Csillag téren. Két hétig még nyitva van az „öreg” trafik is.

Csillag tér: Dohány, dohány hátán

Nyitva van az ajtó, pedig tilos – méltatlankodik az „öreg” trafik tulajdonosa – benne volt a pályázatban, hogy csukott ajtók mögött árulhatnak, de azt mondják, meleg van. Majd látjuk, mi lesz. Beadtuk a második körben a pályázatunkat, hátha nyerünk. Fel van töltve a bolt, reméljük, nyerünk. Ha nem, fogalmunk sincs, mit csinálunk, erre tettük fel az életünket. Itt van egy csomó egy rakáson, úgy volt, hogy itt szemben kettő is nyílik egymás mellett, aztán meggondolták magukat, rájöttek, hogy ez már túlzás. Így is vagyunk itt a téren elegen.

Tanuló trafik

Tejfehér üvegajtó, nem lehet belátni, reklám sincs, nem lehet. Forgalom még nincs. Majd ideszoknak – mondja a fiatal eladólány. Jó lesz így? – néz hátra az eladó – látszik, hogy először használja a leolvasót, aztán óvatosan üti be a pénztárgépbe, amit kell. Egy doboz cigit kérek, öt percig tart a művelet.

Sűrű füst

A városban összesen 86 koncessziót nyertek a pályázók, ebből öten biztosan itt nyitnak majd trafikot. De egy buszmegállóval távolabb is kettő nyílik egymással szemben. Nekik sem lesz könnyű – int a fejével a nyugdíjas asszony. Én már 25 éve csinálom, árulok a cigaretta mellett illatszert, édességet, újságot, ajándékot. Nem pályáztam – még időben figyelmeztetett egy vásárlóm, egy fideszes érzelmű úriember, hogy nagyon macerás: kötelező dizájn lesz, ami drága. Azért a 3 és fél százalékért nem kapkodtam, bár a bevételem felét az adta. Most azért mérges vagyok. Ha azt is mondta volna ez a „jószándékú” vásárlóm, hogy 10 százalék lesz az árrés, azért gondolkodtam volna, azt a dizájnt csak kifizettem volna abból. A Fideszre szavaztam, de most kihúzták nálam a gyufát. Nézzen oda, ott is nyílik – mutatja a feliratot a trafikos. Volt egy kis balhé, megírta az újság, hogy svindlis. Hát most nem abban a helyiségben nyílik, hanem a szomszédságában. Mindent megoldanak. Nem csak ez a Hajdúné, hanem ott szemben – látja –ott is nyílik egy. Annak a tulajdonosnak lesz még kettő a Csillag téren, ahol összesen öt lesz egymás mellett.

E-cigiért büntetés

Az e-cigi forgalmazásáért viszont mától büntetés jár. Már tavaly akcióba lendült a NAV, 44 millió forintos bírságot gyűjtöttek be szabálysértésért, ugyanis a gyógyszer-engedélyeztetés nélkül forgalmazott nikotinampullákért bírságot szabtak ki. (Az engedélyeztetés hosszú és költséges folyamat, nincsenek egyértelmű bizonyítékok az ampullák mérgező hatására. Az EU is inkább szabályozná, mintsem tiltaná) Az elektromos cigaretta pártolói petícióban most arra kérik Orbán Viktort, hogy tegye lehetővé a nikotint tartalmazó elektromos cigaretták forgalmazását és gyártását Magyarországon, és emelje ki a nikotinos töltőfolyadékokat a gyógyszertörvény hatálya alól mindaddig, amíg befejeződik az uniós szabályozási huzavona.

Az e-cigaretták megítélése tehát minimum ellentmondásos, viszont az biztos, hogy az új Btk. rendelkezése elébe megy az európai trendeknek, ráadásul a magyar piaci szereplők ellehetetlenítése nagyjából csak a külföldi versenytársak helyzetbe hozására elég. Ráadásul a tiltás csak a trükközést segíti elő, mivel egy nem itthon bejegyzett webshoppal könnyen túl lehet járni a hatóságok eszén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.