Belföld

Az ártéri szúnyogok okozzák a legtöbb bajt

Ezeket a legnehezebb irtani, és nem tudni, hogy mikor lesz szúnyoginvázió Szegeden.

Egy tucat szúnyogfaj él a magyarországi faunában, amelyben eddig az árvízi szúnyogok domináltak, amelyek az árterek tócsáiba rakják a petéiket, és amint jön egy árhullám, akkor óriási tömegben tudnak támadni. Most azonban egy fajváltás következett be. Azok a szúnyogfajok kerültek előtérbe, amelyek a felmelegedő tavakban élnek. Ezeknél a szúnyogoknál gyorsabbak a generációváltások, nehezebb védekezni ezek ellen – magyarázta a Szeged24-nek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Makrai László elmondta: Szegeden az országban egyedülállóan a biológiai szúnyogirtásra vannak berendezkedve, amely a lárvákat pusztítja el. Ezzel szerinte máshol is a harmadára lehetne csökkenteni a szúnyogirtás költségeit. Példaként elmondta: a repülőgépes, vegyszeres irtás egy hétvége alatt 60 millió forintba kerül.

A szegedi cég áprilistól folyamatosan végzi a szúnyogirtást, munkatársaik a nehezen megközelíthető helyeken is csónakokból a vízre permeteznek egy olyan baktériumkészítményt, amely a lárvákat pusztítja el. Mindezt Szeged közigazgatási határain belül. A kft. szeptemberig irtja a szúnyogokat, mert utána a tavak lehűlnek, és maguktól is elpusztulnak a szúnyogok.

Az igazgató hozzátette: minden tudományos háttérrel mögöttük ők elsősorban a biológiai irtás hívei, de tűzoltásképpen a vegyszeres irtásra is szükség van. Makrai László azt nem tudta megmondani, hogy mikorra várhatjuk a szúnyoginváziót. Kérdésünkre az ügyvezető igazgató azt is elmondta: az idén 40 millió forint áll rendelkezésükre a szúnyogirtásra, amely szerinte elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik