Belföld

A vártnál kisebb lesz a búzatermés Fejér megyében

búza (búza, )
búza (búza, )

Felgyorsult a búza termőterületeken az érési folyamat az elmúlt időszak kánikulai időjárása hatására, Fejér megyében ez mennyiségben és minőségben is a várakozás alatti termést eredményezhet – tájékoztatta a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága igazgatója hétfőn az MTI-t.

Czetnerné Kócsa Márta szerint az őszi árpánál is hasonló a helyzet. A növény aratási munkái június 20. után már elkezdődtek, és az első vágások alapján a hektolitersúly elmarad a várakozásoktól. A jelenlegi hozam így is jónak mondható, de nem kiemelkedően magas, 5,2 tonna hektáronként. A kedvező terméskilátások miatt az árak az elmúlt év aratási időszakához viszonyítva lefelé mozdultak.

A termésbecslések alapján őszi búzából 4,85 tonna, tavaszi búzából 3,46, őszi káposztarepcéből 2,95, tritikáléból 4,36, rozsból 3,06, tavaszi árpából 3,11, magborsóból 2,43, zabból 2,58 tonna várható hektáronként.

A kukorica fejlődése igen kedvezően alakul, a kánikulai meleget a korábban hullott csapadéknak köszönhetően jól viselte a növény, a jelenlegi esők pedig a címerhányási, virágzási időszak miatt kedvezőek. A dunai árvíz miatt több mint 250 hektárnyi kukorica teljesen megsemmisült Fejér megyében.

A napraforgó virágzása a hónap utolsó napjaiban megkezdődött, a táblák szépen borítottak. Az árvíz miatt közel 150 hektár vetés semmisült meg a megyében.

A gyümölcsültetvényekben a szamóca és a cseresznye betakarítása befejeződött, hasonlóan az Érdi bőtermő meggy fajtához. A korai kajszi fajták kézi szedése elindult csakúgy, mint az őszibaracké.

A szőlőültetvényekben jelentős változást hozott az elmúlt hónap szélsőséges időjárása. A napokon át tartó kánikulai meleg hatására a szőlő behozta azt a lemaradást, amit az előző hideg időszak miatt szenvedett el. Járvány eddig nem volt megfigyelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik