Belföld

VinAgora: balatoni olaszrizling a legjobbak között

Hat Champion-díjat, egy nagyaranyérmet, 80 aranyérmet és 88 ezüstérmet adtak át az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen szombaton.

Champion-díjat fehérbor kategóriában az Effendy-Vin Kft., rosé kategóriában Dúzsi Tamás, vörösbor kategóriában az Ausztrál Gatt Wines, pezsgők kategóriájában a francia Nicolas Feuillatte kapott. A természetes borkülönlegességek mezőnyében a szlovák Jaroslav Ostrozovic szalmabora, a “botrytizálódott” borok kategóriájában a Soltész Pince bora nyerte el a legmagasabb elismerést – közölték a szervezők az MTI-vel.

Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést csupán egy bor, a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok 1968-as Tokaji Esszenciája kapott. A fajtaborok kategóriájában hét díjat osztottak ki, a “nevező ország legjobb bora” különdíjban az uruguayi Bodega Artesana részesült.

A június 14-16. között Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 560 nevezés érkezett 19 országból. A megmérettetésben részt vett Ausztrália, Bolívia, Brazília, Franciaország, Magyarország, Németország, Románia, Ausztria, Libanon, Új-Zéland, Spanyolország, Portugália és Uruguay is.

A szabályzatban foglaltak szerint a nevezett borok 30 százaléka kaphat csak érmet. Az idei szoros versenyben több, egyébként aranyérmes színvonalat képviselő bor nem kerülhetett be a legjobb 30 százalékba – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik