Belföld

Tüntettek a menekülttábor ellen Győrben

Több százan tüntettek péntek délután Győr belvárosában a közeli Vámosszabadiba tervezett menekülttábor megnyitása ellen.

Réti Csaba (független) polgármester közölte: Vámosszabadi befogadó település, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben jelentősen felduzzasztotta a lakosságszámot a beköltözés. Mivel azonban más kultúrkörből érkeznek majd a nyitott befogadótábor lakói, nem garantálható, hogy konfliktusmentes lesz a helyiek és a menekültek együttélése – mondta.

A raklapokból összerakott színpadra lépők közül többen is kiemelték: mindeddig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak a tábor megnyitásának tervéről, amelyet tudomásuk szerint hatástanulmánnyal sem támogattak meg.

(fotó: MTI)

A kulturális különbségek mellett többen az egészségi kockázatokat hangoztatták, mondván, olyan térségekből érkeznek a menekülők, ahol mindennaposnak számítanak Magyarországon ismeretlen betegségek. Mások azt hangoztatták: a családjukat, javaikat hátrahagyó menekülők olyan elkeseredettek, hogy nem számít nekik, ha feldúlják mások életét, biztonságérzetét.

A megmozdulás résztvevőinek csaknem fele “Menekülttábor – ide nem való! Tiltakozunk!” feliratú pólót viselt, s szinte minden felszólaló azzal zárta beszédét: “ez a tábor nem ide való”.

E hónap elején, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlésének ülésén Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője bejelentette: hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban. Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.

A helyiek falugyűlésen és két alkalommal félpályás útlezáró demonstráción tiltakoztak a terv ellen. Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten a megyei napilappal azt közölte: Vámosszabadiban lesz a kilencedik magyarországi menekülttábor. A miniszter indoklásában arra hivatkozott, hogy az elmúlt hónapokban Magyarországra érkezett nagyszámú menedékkérő elhelyezését már nem tudják megoldani a meglévő létesítményekben. Azt mondta, Vámosszabadira szükség van, ott “nagyobb anyagi ráfordítás nélkül meg lehet nyitni a tábort”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik