Belföld

Szegeden lesz polgármester Hegedűs D. Géza

Szegedi Szabadtéri Játékok (Szegedi Szabadtéri Játékok)
Szegedi Szabadtéri Játékok (Szegedi Szabadtéri Játékok)

A Vígszínház népszerű művésze, Hegedűs D. Géza polgármesterként autoriter személyiség, akinek – kis segítséggel – mindenhova elér a keze.

„Seholsincs, elvarázsolt sziget, ahol a mesénk játszódik – mondja a Szegedi Szabadtéri nyitóprodukciójáról, a Leányvásárról Hegedűs D. Géza, aki a polgármestert alakítja a darabban. – Úgy élnek itt az emberek, mint a mesében: szegények és gazdagok, szerelmesek és csalódottak. A kis közösségnek megvannak a hagyományai, ünnepei, történetünk pedig a legfontosabb napjukon játszódik.”

Vinnai András és Varró Dániel frissített szövegkönyve szerint az eredetileg westernkörnyezetben játszódó darab szinte teljesen új sztorit kapott. Gothár Péter rendezésében egy szigetre került a történet, melyben a kövérek és soványak küzdenek egymással. Az ominózus nap a leányvásár napja, melyen a lányok párt választanak, és huszonnégy órára férjhez mennek. Aki viszont mindenkit kikosaraz, büntetésből a sziget utolsó legényéhez adják.

„Én, mint a kövérek polgármestere vagyok az ünnep motorja, és egyébként is szinte minden tőlem függ a sziget és lakói életében – ecseteli Hegedűs D. Géza, mennyire fontos az általa játszott karakter. – A Leányvásár polgármestere autoriter személyiség, aki elvárja, hogy az általa vezetett közösség tagjai odaadóan segítsék személyes erőfeszítéseit.”

Ebbe a közösségbe csöppen bele pár idegen ember egy másik világból: nevezetesen Harrisonék és Rottenbergék, akik csábító női karakterek révén teljesen felbolygatják a kis sziget életét. „Persze a polgármester nem lenne polgármester, ha gyors eszével, diplomáciai érzékével és kreativitásával nem segítené elsimítani az indulatokat.” A művész úr saját ötlettel is gazdagította a rendezést: állandó kelléke két, a nordic walking elnevezésű sporthoz használatos bot. Ez segíti a produkció stílusához mérten egyébként is elrajzolt polgármestert abban, hogy keze mindenhova elérjen. A bemutató július 5-én lesz, amelyet további két előadás követ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik