Belföld

Áder aláírta a földtörvényt

ader-janos(960x640)(2).jpg (áder jános, )
ader-janos(960x640)(2).jpg (áder jános, )

Az államfő szerint az ne hivatkozzon házszabálysértésre, aki a Parlamentben erőszakoskodott.

Áder János köztársasági elnök aláírta a múlt héten elfogadott földtörvényt pénteken. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett közleményben egyebek mellett az áll: az államfő megállapította, hogy a földtörvény alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe, így kihirdetésének nincs alkotmányos akadálya.

Áder János szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

“Nem mindegy, milyen példát közvetítünk: rend nem születhet rendbontásból, törvényesség a törvénytelenségből, joguralom a jogtalanságból” – fogalmazott az államfő.


Fotó: Neményi Márton

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló jogszabályt jobbikos képviselők folyamatos tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással múlt pénteken fogadta el a parlament.

Csak a földművesek

A földtörvény szerint földet magyar és uniós állampolgárok szerezhetnek. Egy hektárnál többet azonban csak földművesek. Földművesnek azok a magyar és uniós állampolgárok számítanak, akiknek a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai.

A törvény alapján a földművesek 300 hektár földet szerezhetnek meg, birtokmaximumuk pedig – a termelőszervezetekhez hasonlóan – legfeljebb 1200 hektár lehet. Az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmagtermelők viszont a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Kikerült azonban a törvényből a családi gazdaságok méretét 500 hektárban maximáló rendelkezés.

A jogszabály több ütemben lép hatályba: egy része december 15-én, majd a többi rendelkezés 2014. január 1-jén, március 1-jén és május 1-jén.

Tiltakozók

Kérdés, hogy Áder, az aláírásával, elveszti-e a vagyonát, mint a törvényt megszavazó fideszesek, akiknek a jobbikos Vona Gábor ígért be teljes vagyonvesztést, ha egyszer a Jobbik helyzetbe kerül. Addig is Vonáék fizettek, egyhavi tiszteletdíjukkal és a frakciójukat segítő asszisztensek és szakértők belépőivel, Kövér Lászlónak ugyanis nem tetszett a Jobbik tiltakozása – a házelnök három LMP-st is megbüntetett, hasonló okokból.

Ángyán József, a most elfogadott földtörvény következetes ellenzője pedig tiltakozásul kilépett a Fideszből. A köztársasági elnök munkahelye előtt csütörtök óta tüntettek is, ám a jelek szerint ez nem késztette gondolkodásra Ádert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik