Belföld

Szabó Iván műveiben tovább él – kiállítás Hódmezővásárhelyen

1913-ban született, így születésének századik, a Vásárhelyi Őszi Tárlat születésének pedig 60. évfordulóján, idén kamarakiállítással tisztelegnek az egyik alapító, Szabó Iván szobrászművész munkássága előtt. A tárlat hétfőn nyílik, de már csütörtökön bemutatta azt dr. Nagy Imre a Tornyai János Múzeum igazgatója.

Szabó Iván 1913. július 1-jén született Budapesten. Medgyessy Ferenc növendékeként 1939-ben kapott diplomát a Képzőművészeti Főiskolán. 1950 és 1981 között a Képzőművészeti Főiskola tanáraként is tevékenykedett. Először 1937-ben jött Vásárhelyre Kurucz D. István festőművésszel. 1954-től három évtizeden át hozta növendékeit nyári művésztelepi gyakorlatra Vásárhelyre, ezzel biztosítva a Vásárhelyi Műhely megújulását.

Egyike volt a Vásárhelyi Őszi Tárlat “alapító atyáinak”, Damjanich utcai házában rendszeresen folytatott alkotó munkát, de a majolikagyár állandó alkotója is volt, a mostani kiállításon ennek pár értékes darabját is bemutatják.

A madarak, a természet, a női test és a lovak mind művészeti érdeklődésének középpontjában álltak. Nagy szakértelemmel dolgozott különféle anyagokkal, fával, kővel, kerámiával , bronzzal. Magánemberként, munkatársként pedig kedves, közvetlen, segítőkész és atyáskodó ember volt, mondta el Nagy Imre. Vásárhelyi tanítványai voltak többek között Albert Ildikó, Lantos György és Návay Sándor.

A tárlat ünnepélyes megnyitójára hétfőn délután 4 órai kezdettel kerül sor a múzeumban, azt követően pedig augusztus 11-ig tekinthető meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik