Belföld

Rezsicsökkentés: szabálytalanul gyűjtött aláírást a Fidelitas az EFOTT-on

Rezsicsökkentés köszönőlevél (rezsicsökkentés, )
Rezsicsökkentés köszönőlevél (rezsicsökkentés, )

Elismerték, hogy volt aláírásgyűjtés, de szerintük csak egy lelkes aktivistájuk magánakciója volt.

Valóban gyűjtött aláírást a Fidelitas az EFOTT-on – tudta meg a Hír24. A Facebookon délután kezdett el terjedni a hír, amely szerint a fesztiválon a Fidelitas csak abban az esetben ad ajándéktárgyakat (kulcstartót, sörnyitót stb.) az ott fesztiválozó fiataloknak, amennyiben azok aláírják a rezsicsökkentés melletti aláírásívet. Mindezt ráadásul úgy, hogy az EFOTT szervezői kifejezetten tiltják az ilyet.

A Fidelitas helyszínen lévő szervezője lapunknak elismerte az aláírásgyűjtés tényét, egyben hangsúlyozta, hogy azt nem központilag szervezték, csak egy „lelkes aktivistájuk magánakciója” volt. Az aktivistától azóta elvették az ívet, és megsemmisítették.

„Mi nem gyűjtünk adatot, nem úgy, mint a mellettünk lévő pártok” – tette hozzá a szervező.

A rezsicsökkentős aláírás kapcsán nem ez az első botrány a héten. Mint az ATV Egyenes beszéd című műsorából kiderült, a Fidesz egy olyan férfinak is megköszönte, hogy aláírta a rezsicsökkentéses aláírásgyűjtő ívet, aki már 9 éve nincs az élők sorában. Erről a feleség tájékoztatta a televíziót. (Amennyiben Önnek is van hasonló története, kérjük, írja meg az info@24.hu e-mail címre).

Az adathamisítás nem teszi hiteltelenné…

Rogán Antal, a Fidesz elnöke az RTL Klub Híradójának minderre úgy reagált: az adathamisítás az aláírásgyűjtést még nem teszi hiteltelenné. Szerinte ugyanis csak nagyon kis számban találhatók olyan rossz indulatú emberek, akik más helyett írták alá az ívet.

„És önmagában az, hogy vannak rosszindulatú emberek, az egyébként egy jó szándékú kezdeményezésnek a hitelét nem rontja el” – tette hozzá.

A levelek kapcsán többekben felmerült az is, hogy adatvédelmi szempontból mennyire aggályos, hogy ilyesmiket küldözget a Fidesz. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke lapunknak azt mondta, a köszönőlevél még belefér, azon felül viszont csak azoknak küldhetnek majd egyéb tartalmú – például marketingcélú – leveleket, akik ehhez külön hozzájárultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik