Belföld

Milliárdos pályázat halmozottan hátrányos helyzetű diákokat oktató iskoláknak

Szechenyi-Programiroda(960x640).jpg (pályázat, előadás)
Szechenyi-Programiroda(960x640).jpg (pályázat, előadás)

A Széchenyi Programiroda ma délután tájékoztatót tartott a városi oktatási intézmények képviselőinek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új, hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítását segítő pályázatáról. Az egyes iskolák 10 és 17 millió forint közötti összegekre pályázhatnak a rendelkezésre álló mintegy 4,4 milliárd forintos keretből. Cél, a különböző élethelyzetű diákok közötti kapcsolatépítés.

A vásárhelyi Széchenyi Programiroda ma délutánra szervezett fórumán, a városi oktatási intézmények képviselőinek bemutatták a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új, Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása című pályázatát, melynek célja, olyan projektek támogatása, amelyek hozzájárulnak a különböző élethelyzetű diákok, illetve a hátrányos és a nem hátrányos helyzetű fiatalokat oktató intézmények közötti kapcsolatteremtéshez. A pályázatkiírók reményei szerint egy így megvalósuló program nagyban hozzájárul majd a tanulók szociális fejlődéséhez, közvetve a tanulmányi eredményeik javulásához. A cél érdekében csak olyan iskolák pályázhatnak, amelyek között legalább 20 százalékos eltérés van a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók intézményen belüli arányának tekintetében. Ha tehát az egyik iskolában 1 százalék a 3H-s tanulók aránya, akkor az csak egy olyan intézménnyel tud együttműködést kötni, ahol ez ez a szám legalább 21 százalék.

Mint azt Pongrácz Tamás, a Széchenyi Programiroda tanácsadója elmondta, a pályázat két komponensből áll. Első körben csak országhatáron belüli kapcsolatok kiépítését célzó projektekre lehet pályázni, csak ezt követően, és csak az első körben nyertes iskoláknak lehet nemzetközi testvériskolai programokra támogatást szerezni. A rendelkezésre álló keretösszeg a konvergencia régiókban az „A” komponens esetében 3 070 950 000 forint, a „B” komponens esetében 1 375 050 000 forint. Az egyes iskolák 10 és 17 millió forint közötti összegekre pályázhatnak, amit utazásokra, rendezvényekre, közös programokra fordíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik