Belföld

Finisben az Információs Központ

Két csütörtöki sajtótájékoztató is jelzi, célegyenesben van "a fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Non-profit Információs Központ fejlesztése ” című projekt Hódmezővásárhelyen. Reggel bio füzet sorozatot, délelőtt magát a projektet mutatták be.

A Környezeti Információs Központ technikai berendezései, szemléltető eszközei és oktató kiadványai már elkészültek, és hamarosan a lakosság által is elérhetőek lesznek. A tudatos táplálkozás és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében egy “Bio füzet” került kiadásra, amely olyan alapvető információkat tartalmaz, amelyek birtokában az élelmiszereken feltüntetett kódok és számok értelmet nyernek a fogyasztó számára. Emellett füzet készült a víz és az energia környezettudatos felhasználási témakörében is. A kiadványokat Marton Andrea, a projekt szakmai koordinátora mutatta be, aki elmondta több ezer példányszámban készültek, és a központban bárki számára elérhetővé válnak júliustól.

10 órától Kéri Enikő projektmenedszer ismertette a projekt eddigi eredményeit a Városházán. A projektben a kórház területén található,  Hunyadi utca 3. szám alatti épület emeleti része került felújításra, új fogadóportál épült felvonóval.

Kialakításra került egy 40 férőhelyes előadó helyiség, műhelyszoba, szerverterem, könyvtár, raktár és egyéb irodák. Az épület műszaki átadás már megtörtént május utolsó napjaiban, a lakosság számára júliustól látogatható a központ, de ez első programokat a tanév megkezdésével, szeptembertől szervezik. Pénteken záró rendezvényt tartanak, ahol a projektben résztvevőknek köszönik meg az eddigi segítséget, itt beszédet mond Almási István polgármester is.

Az építési munkákon túl a pályázat keretében bútorok, informatikai eszközök, környezetvédelmi témájú szakkönyvek, illetve olyan, a Központban megvalósuló környezetvédelmi témájú szemléletformáló előadások, bemutatók megtartásának szemléltetésére szolgáló tárgyak is beszerzésre kerültek.

A projekt 5 %-os – 6 és fél millió forint – önrész mellett 122 millió forintos pályázati forrásból valósulhatott meg. Kéri Enikő még elmondta, a napokban egy felmérés is zajlik több száz vásárhelyi háztartás telefonos megkeresésével, azzal kapcsolatban, mennyire vonult be a köztudatba az új információs központ. Mint kiemelte, már nagyon jók a visszajelzések, a város általános iskolásainak és ovisainak 80 %-a már bekapcsolódott, és bíznak benne, hamarosan a gyermekek szülőre gyakorolt hatása révén egy szemléletváltás is elindul a környezetvédelem javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik