Belföld

Belvíz miatt költöztettek ki lakókat

belviz(210x140)(2).jpg (belvíz, árvíz, )
belviz(210x140)(2).jpg (belvíz, árvíz, )

21 embernek el kellett hagynia az ingatlanját csütörtökön Szigetmonostoron.

Molnár Zsolt (független) polgármester közölte: a Szigetmonostorhoz tartozó Horány 44 ingatlanját – főleg üdülőket – érinti a belvíz, amely miatt 21 embernek kellett kiköltöznie. Közülük hárman vették igénybe a megnyitott befogadóhelyet, a többiek rokonoknál, ismerősöknél kaptak szállást.

Kitelepítésre ott volt szükség, ahol a szennyvízaknák és a kutak is kiáradtak, és a víz az udvarban, a ház környékén van. Hozzátette: ezen a területen a fúrt kutakból származó víz ivása kockázatos, ezért megtiltották a fogyasztását, és az önkormányzat biztosít ivóvizet a lakosságnak. Azokon a részeken, ahol a szennyvízaknák kiöntöttek, mobil WC-ket helyeztek ki.

Molnár Zsolt megjegyezte, hogy a Duna hétvégi emelkedő vízszintje le fogja lassítani a talajvíz csökkenésének ütemét, de biztató, hogy csütörtökön már nem emelkedett a talajvíz szintje.

Spitz Alexandrának, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint 16 tűzoltó vett részt a munkálatokban, a Csalogány utcából az ártéri erdőbe szivattyúzták a vizet egy nagy teljesítményű és további öt szivattyúval, az érintett utcákat pedig fertőtlenítették.

Korábban – június 9-én – az árvíz miatt költöztettek ki Horányból 162 lakót, mert a község Szentendre felé eső oldalán egy magasparton átbukott a Duna, utat törve a lakott részek felé. Az áradás száz házat érintett. Két nap múlva, kedd délután 69-en visszaköltözhettek, majd folyamatosan térhettek haza további lakók is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik