Belföld

Orbán megúszta a biztonsági öves bakit

Orbán Viktor (orbán viktor, kovács ferenc, emilio butragueno)
Orbán Viktor (orbán viktor, kovács ferenc, emilio butragueno)

Nem büntetik meg a miniszterelnököt, amiért nem kötötte be a biztonsági övét. Az ügyészség szerint ugyanis nem követett el szabálysértést.

Kapcsolódó cikkek

A Népszava két hete a rendőrséghez fordult, mivel Orbán Viktor, illetve testőre egy, még az árvíz idején forgatott, a Facebookra is kikerült videófelvétel szerint biztonsági öv nélkül autózott. Miután a rendőrség egyáltalán nem reagált a megkeresésre, miszerint miért nem indítanak eljárást közlekedési szabályszegés ügyében, a lap a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Az ügyészség viszont kedden azt közölte: nem történt szabálysértés.

„A biztonsági öv használatára vonatkozó rendelkezések esetleges megszegésének vizsgálata 2009 óta a közigazgatási eljárás alá tartozik. A rendőrség közigazgatási eljárásai tekintetében az ügyészség a rendőrségnek nem felügyeleti szerve, ebből következően felügyeleti jogokkal sem rendelkezik” – magyarázta dr. Fazekas Géza főügyészhelyettes-szóvivő.

Ezt az álláspontot erősíti Magyar György ügyvéd véleménye is, aki szerint helytálló a testület érvelése. Bár a KRESZ 48. §-a előírja a biztonsági öv használatát, mégsem állapítható meg szabálysértés, ha a jogsértésre törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

A gyorshajtásra, a biztonsági öv használatára, a tilos jelzésen való áthaladás tilalmára, az ittas vezetésre, a vasúti átjárón való áthaladásra, a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre, a kötelező haladási irányra, az autópálya leállósávjának igénybevételére vonatkozó rendelkezések megsértője (ha a sofőr nem beazonosítható, akkor a gépjármű üzemeltetője) nem szabálysértési bírsággal sújtható, hanem az úgynevezett objektív felelősség alapján közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető – tette hozzá a lapnak az ügyvéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik