Belföld

Nem termel a makói gázmező

Falcon-TXM-Mako-7-es-jelu-kut(960x640)(1).jpg (Falcon-TXM Makó-7-es jelű kút)
Falcon-TXM-Mako-7-es-jelu-kut(960x640)(1).jpg (Falcon-TXM Makó-7-es jelű kút)

A makói gázmező továbbra is létezik, ám ott tényleges nemkonvencionális szénhidrogén-kitermelés jelenleg nem folyik, így bányajáradékot sem szed az állam - derül ki a fejlesztési miniszter válaszából. A kutatófúrások viszont újraindultak.

A makói gázmező továbbra is létezik, ám ott tényleges nemkonvencionális szénhidrogén-kitermelés jelenleg nem folyik – derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszából, amelyet Endrésik Zsolt független országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott. A makói árok térségében két bányatelek található: az egyik az északon fekvő Makó-árok I.-szénhidrogén, a másik a dél-nyugatra elhelyezkedő Makó I.-szénhidrogén nevű bányatelek –írja a Napi Gazdaság.

A kutatást a Gustavson Associate Inc kezdte meg, majd azt egy tulajdonosváltás után az USA-ban és Kanadában aktív Falcon magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. folytatta.

A Napi Gazdaság szerint a a 2013-2014-as évekre benyújtották a kitermelés megkezdéséhez szükséges kitermelési műszaki üzemi tervét, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakhatósági állásfoglalásában azonban nem járult hozzá a három tervezett kút létesítéséhez és a kitermeléshez szükséges hidraulikus rétegrepesztéshez.

Ha kitermelés nem is folyik, a TXM szerb partnere, a Gazprom-tulajdonban lévő NIS által finanszírozott kutatófúrások júniusban már megindultak. Ha ebből lesz érdemi kitermelés, a bevételeken a TXM és a NIS fele-fele arányban osztozik majd -zárja cikkét a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik