Belföld

Magyar gárdisták harcolnak Szíriában?

magyar-garda(960x640)(2).jpg (magyar gárda, )
magyar-garda(960x640)(2).jpg (magyar gárda, )

Állítólag 11 magyar halt meg eddig a szíriai polgárháborúban, egyes források szerint mindannyian a Magyar Gárda tagjai.

A Magyar Gárda tagjainak szíriai jelenlétét egy „Jobbik-ellenes weboldal” adta hírül egy kétes eredetű táblázatra alapozva, továbbá egy angol nyelvű blog szerint június közepéig összesen 11 magyar harcos vesztette életét a közel-keleti országban. Mindannyian a kormánycsapatokat támogató „neonáci Magyar Gárda Mozgalom” tagjai – idéz az Index egy másik statisztikát is.

A neten terjedő táblázatok hitelessége azért is erősen megkérdőjelezhető, mert jelenleg nincsenek adatok a polgárháború áldozatainak pontos számáról, legfeljebb csak becslések állnak rendelkezésre. A Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárok harcolnának, illetve harcok közben meghaltak volna Szíriában – közölte a lap kérdésére a tárca sajtóosztálya. A nemrég a Szíriában elrabolt magyarokat kiszabadító Terrorelhárítási Központ ugyanakkor az Index érdeklődésére azt közölte: birtokukban vannak olyan adatok, melyek szerint lehetnek Szíriában harcoló magyar állampolgárok, de pontos számadatokkal nem rendelkeznek.

Az Index Magyar Gárdához közel álló forrásai ugyanakkor nem tudnak arról, hogy a szervezetből bárki is harcolna Szíriában, de azt hozzátették: a gárdában voltak egykori hivatásos katonák és olyanok is, akik korábban a francia idegenlégióban szolgáltak. Így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ezek az emberek pénzért külföldön esetleg zsoldosmunkát vállalnak. Azt azonban forrásaink kizártnak tartják, hogy mindezt a gárda nevében vagy ideológiai alapon tennék, így ha akad is ilyen zsoldos Szíriában, az szerintük kizárólag a pénz miatt van ott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik