Belföld

Halottak szavaztak Cecén?

csatornazas(430x286)(1).jpg (csatornazas, mako, maroslele, szennyviz)
csatornazas(430x286)(1).jpg (csatornazas, mako, maroslele, szennyviz)

A csatornahálózat fejlesztésére pályáztak uniós forrásra, a gyanú szerint a lakosság támogatását halottak nevében (is) leadott szavazatokkal segítették.

A paksi rendőrség 588 rendbeli magánokirat-hamisítás és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt indított nyomozást a cecei csatornaberuházással kapcsolatban még tavaly – tudósít az atv.hu. Cece szennyvízelvezetés és szennyvízkezelés tárgyában pályázott, az 1,47 milliárdos beruházáshoz 2011 májusában 1,25 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el.

A támogatás egyik feltétele volt egy vízi közműtársulás megalakulása. A projekt megvalósításához szükség volt a lakosok 75 százalékának szándéknyilatkozatára, melyben jelezték, hogy a csatornahálózat elkészülése után csatlakoznak a rendszerhez. A lakossági önrész 160 ezer forint ingatlanonként.

A nyilatkozatokat és a lakosok hozzájárulását összegyűjtő okiratnak azonban van egy olyan része, amely felhatalmazást tartalmaz az érdekelt lakos akadályoztatása esetén a közgyűlésen való képviseletre és a jogosultságok gyakorlására. A gyanú szerint ezt a keretes részt számos lakos esetében üresen hagyták, az érdekeltek nem töltötték ki.

A víziközmű társulat alakuló ülésén ugyanakkor – az érintett lakosok tudta nélkül és helyettük – 588 magánszemély nevében szavaztak meghatalmazott útján. Az ATV információi szerint összesen 720 szavazat gyűlt össze a társulás megalapításához, amely között több – legalább négy – korábban elhunyt cecei lakos neve is szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik