Belföld

Eldobott cigicsikk – tízmilliós következmények

Csikk (csikk)
Csikk (csikk)

A szabadtéri tüzek eloltása pár százezertől több millió forintig terjed, ehhez jön még az okozott kár. A szabadtéri tűzesetek túlnyomó része gondatlanságból ered.

Senki se dobjon el égő cigarettacsikket, ne hagyjon háztartási szemetet illegális lerakóhelyen, kerti grillezés közben ne hagyja felügyelet nélkül a tüzet, és utána mindig győződjön meg arról, sikerült-e eloltani – kéri az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB). Tűzgyújtási tilalom idején az erdők 200 méteres környezetében tilos tarlót vagy más növényi hulladékot égetni. Település belterületén, a kertjében mindenki használhatja a grillsütőjét, és a kerti szalonnasütéssel sem sérti meg senki a tűzvédelmi szabályokat, ha ez az erdőtől legalább 200 méterre történik.

Míg tavasszal az előző évi elszáradt növénytakaró, addig nyáron a csapadékmentes, forró napok kedveznek különösen a tüzeknek. Egy szabadtéri tűz eloltása néhány százezer forinttól több millió forintig terjedő költséget jelenthet, de egy hektár erdőterület elpusztulásával akár tízmillió forintos kár is keletkezhet. Az új erdő létesítése, az erdőterület műszaki helyreállítása 6-12 évet is igénybe vehet, és hektáronként további több millió forintos költséget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik