Belföld

Árpaaratás eső előtt és után

arpa (arpa, aratas, felvasarlas, kombajn, gabona)
arpa (arpa, aratas, felvasarlas, kombajn, gabona)

A hétvégi és az azt követő esőzés megakasztotta az árpa betakarítását, így most állnak a kombájnok Vásárhely környékén. Az eddig betakarított gabonával elégedettek a gazdák. Az árával már kevésbé.

Az elmúlt hét forró, száraz időjárása ideálisnak tűnt az árpaaratás megkezdéséhez, számos helyen már be is fejezték, ám a sok eső erre a hétre kényszerszünetet iktatott a munkálatokba.

A terméstől féltek a gazdák, hiszen az elhúzódó hideg, havas tavasz, majd a helyenként tetemes belvíz nem kedvezett a növényeknek. A hirtelen jött felmelegedés azonban kisegítette a termelőket. Ugyancsak nem kedvezett az erős szél, mikor még nem kezdődöt tmeg a szemképződés, a gyenge szárakat a légáramlat nagy területeken borította a földre. Néhány gazdával beszélgetve azonban megtudtuk egészen jó termést takarítottak be, sokkal rosszabb évekre emlékeznek, ezúttal is mindenki ennél rosszabbra számított.

Az árpa tőzsdei, így felvásárlási ára is elmarad azonban a tavalyitól. Míg tavaly aratáskor 47, addig idén 43 forint körül kapnak a termelők az árpa kilójáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik