Belföld

Interjú Neumann János lányával

A Neumann János világhírű lánya Marina von Neumann Whitman is vendége volt a keddi informatikai konferenciának az Agórában. Interjú.

Marina von Neumann Whitman a michigani egyetem neves közgazdász professzora, és 1973 és 74 közt tagja volt az ex-amerikai elnök Richard Nixon gazdasági tanácsadó testületének.  A tudósnő Szegeden egy előadást tartott a az informatikatörténeti kiállítás nyitó konferenciáján, és dedikálta a jelenlévőknek A marslakó lánya című könyvét. A tudóssal az izgalmas régmúltról és mai világról beszélgettünk.

Miért nevezi Ön magát a marslakó lányának?

„ A második világháború idején az amerikai Los Alamosban lévő helyi katonai vezetők nem értették az ott dolgozó magyar tudós zseniket. Nem ismerték őket. Azt mondták: egy Magyarországról származó helyről jöttek, amelyről senki sem tud, és annyira idegen nyelven beszélnek. Ezért viccesen azt mondták rájuk, nem is Magyarországról jöttek, hanem a Marsról. Öt magyar tudós volt akkor ott, köztük Szent-Györgyi Albert és az apám is. Erre az öt tudósra hivatkozik az új könyvem is.” ( A könyv még nem jelent meg magyarul – a szerk.)

Ön gazdaságpolitikus, mégis mit tart a legizgalmasabb kérdésnek?

„Apám úgy gondolta, hogy a számítógépeket kutatással hozzák létre. De amire sem én, sem az apám sosem gondolt volna, hogy a számítógép alapvetően megváltoztatja az emberi, hétköznapi kommunikációt. Az emberek ma alapjában véve elektronikusan leveleznek, a számítógép tehát gyökeresen változtatta meg az emberi kapcsolatfelvételt.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik