Belföld

Újabb támadás a szúnyogok ellen

szunyog(960x640).jpg (szúnyog)
szunyog(960x640).jpg (szúnyog)

Pótírtásra van szükség a Duna-kanyarban, az árvíz után elszaporodott vérszívókkal szemben nem sikerült megnyerni az első csatát.

A Pest megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Szob-Dunakeszi és a Szentendre-Budakalász közötti vízparti szakaszokra 1400 hektáros területen légi pótirtást rendeltek el, de azt csak a méhészek értesítése után kezdhetik el, leghamarabb szerdán.

Dunakeszin az első központi gyérítés június 15-én kezdődött, a város területén az elmúlt napokban is tartottak légi és földi szúnyogirtást – közölte Dunakeszi honlapján Dióssi Csaba (Fidesz) polgármester.

A rendkívüli szúnyoginvázió miatt a városvezető hétfőn az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítségét kérte, azt a választ kapta, hogy szombattól kezdve egy héten át újabb központi gyérítés lesz a térségben.

Az önkormányzat megpróbált rendkívüli irtást elrendelni a hétvégi akcióig, azonban kapacitáshiány miatt ez csak július 5. után lehetséges – olvasható a dunakeszi.hu oldalon.

Az árvíz után visszamaradt vizekben naponta többmilliárdnyi szúnyog fejlődik ki, soha nem tapasztalt invázió jellemzi a területet, így a folyamatos gyérítések nem tudnak lépést tartani a lárvák gyors fejlődésével – tájékoztatta a lakosságot Dióssi Csaba.

Százhalombattán is újabb és újabb “bevetésekkel” igyekeznek megfékezni a “vérszívók támadását” – közölte az önkormányzat szóvivője. Nyilas Hajnalka elmondta: az eddigi – állami és városi kasszából finanszírozott – irtás ellenére még mindig rengeteg a szúnyog a városban, nem csak az esti órákban. Kedden a szakemberek tovább folytatják a küzdelmet, napközben földi, biológiai módszert alkalmazó szúnyoglárva-gyérítést, szerdán és csütörtökön pedig földi kémiai védekezést tartanak.

Vannak házi praktikák is a kellemetlen állatok ellen. Íme egy kis segítség.

A tömeges irtás lehetőségeiről, fajtáiról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik