Belföld

Elkészült a bicikliút, Borkaiék már kipróbálták!

Átadták az Abda és Győr között megépített kerékpárutat, melyet Borkai Zsolt, valamint Szabó Zsolt, abdai polgármester avatott fel.

Egy újabb sikeres pályázat eredményeként az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával elkészült a régóta várt Győrt Abdával összekötő kerékpárút. A közel 227 millió forintos beruházás támogatási intenzitása száz százalékos, önrész nélküli volt, de a győri önkormányzat több tízmillió forint értékű területvásárlással járult hozzá a projekt megvalósításához, az abdai önkormányzat pedig felújította a településén belüli, fél kilométer hosszúságú kerékpárutat is.

Borkai Zsolt polgármester az átadáson elmondta, Győr fontosnak tartja a környező településekkel való együttgondolkodást, hiszen a közös fejlesztések nem csak a város, de annak környékén élő polgárok számára is hasznos. Hozzátette, Győr kerékpárosbarát település, ezért nagy gondot fordít a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére. A belterületi bicikliút-építések mellett az Abdával összekötő út kiépítése is jól szolgálja a győriek érdekeit, és javítja a kerékpáros turizmus feltételeit is.

Szabó Zsolt, Abda polgármestere hozzátette, az abdaiak régóta ezt az útépítést helyezték fontossági sorrendben az első helyre, a megvalósítandó fejlesztéseik között. Elmondható, hogy a település lakóinak régi vágya valósult meg, mely által nem csak Abda lesz élhetőbb, de a távolabbi községek lakói számára is közelebb kerülnek a megyeszékhely rendezvényei, munkahelyei.

Kara Ákos országgyűlési képviselő kifejtette, fontosnak tartja a térség fejlődését szolgáló Európai Uniós fejlesztéseket, ezért az a célja, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban lehetőséget találjon a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárút megvalósítására, hiszen ez turisztikai szempontból is frekventált útvonal lenne.

A több mint három kilométer hosszú kerékpárút Győrött, a Nép utcától kezdődik és az Abda területén meglévő kerékpárútig tart (Rákóczi telep), ahhoz csatlakozik. Nyomvonala az 1-es számú főúttal párhuzamosan került kialakításra, amely átvezet a Rábca folyón átívelő, kerékpárosok számára megnyitott hídon.

A beruházás eredményeként a hivatásforgalmi, valamint turisztikai és rekreációs céllal kerékpározók az 1. számú főút igénybevétele nélkül az újonnan megépült, 3,114 km hosszúságú, 2,6 m szélességű, két forgalmi irányú létesítményt használhatják. A kerékpárút kialakítása mellett a beruházás keretében az 1. számú főút vízelvezetése is átépült. Az érintett szakaszon a két település közelsége, illetve a terület természetvédelmi értékei miatt jelentős a napi kerékpáros forgalom, amely projekt kalkulációi szerint a kerékpárút kialakításával naponta mintegy 614 kerékpáros forgalomnagyságot is eléri.

A projekt támogatási szerződését 2012. április 2-án írták alá. A beruházás a győri szakaszon 2012. szeptemberében indult a Glázer-Transz Kft. kivitelezésében, míg az abdai szakaszon az építkezés a VértesAszfalt Kft. megvalósításában 2012. októberében kezdődött meg. Az építési munkálatok 2013. május 27-én értek véget, a projekt lezárása 2013. július 31-ével várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik