Belföld

Csata lesz a Petőfi-szobornál

A Szent István Emlékévhez csatlakozva első alkalommal szervezik meg a Székesfehérvári Lovagrendi Találkozót.

Első alkalommal szervezik meg a lovagrendek találkozóját, amellyel a székesfehérvári és környékbeli hagyományőrző csoportok a Szent István Emlékév előtt tisztelegnek. A Petőfi-szobor mellett „vernek tábort” a résztvevők, amelyet a nap végén minden érdeklődő megtekinthet. Lesz közös felvonulás, minden csoport külön-külön is bemutatkozik, majd 15 órától a Szent László legendáriumából ismert cserhalmi ütközetet elevenítik fel.

Mindenkit szeretettel várnak a látványos, történelmi ismereteinket is bővítő szombati programra – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet a szervezők közösen tartottak. Székesfehérváron számos hagyományőrző csoport működik, akik az egykori lovagok, harcosok életmódjának megismertetését, emlékük életben tartását tűzték ki célul. A Szent István Emlékévhez csatlakozva első alkalommal szervezik meg a Székesfehérvári Lovagrendi Találkozót, ahol közösen mutatkoznak be az érdeklődőknek.

Felnőtteket és gyermekeket egyaránt vonz az egykori lovagok, vitézek és pogány harcosok világa. Kit ne érdekelne, hogyan élték mindennapjaikat táboraikban, hogyan készültek a harcra, milyen fegyverzetük volt és hogyan zajlottak a régi nagy csaták?! Mindebbe „belekóstolhatnak” azok, akik szombaton ellátogatnak a Petőfi-szobor melletti parkba.

„A Lovagrendi Találkozó az elmúlt években a Történelmi kavalkáddal megteremtett hagyományokat viszi tovább városunkban. Nemcsak ez a találkozó, hanem több más rendezvény, például a Koronázási Ünnepi Játékok is a Szabad Színház által koordinált programsorozatból született. A hétvégi rendezvény a fehérvári hagyományőrző csoportok igazi ünnepe lesz. Négy helyi egyesület és a velük rendszeresen együttműködő csőszi csoport fogott össze, hogy látványos felvonuláson, bemutatókon és csatajelenetek keretében bemutatkozzon a nézőknek.” – mondta el Brájer Éva.

Székesfehérvár alpolgármestere köszönetet mondott Nagy Juditnak a Történelmi kavalkádért és a lovagi találkozón való közreműködésért és az Alba Mineral Kft., valamint a Magyar Honvédség támogatását is megköszönte, akik ásványvízzel, illetve a lovak itatásához szükséges víz biztosításával segítik a rendezvényt.   Az I. András Király Lovagrend, a Csőszi Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Fehérvári hagyományőrző Íjász Egyesület, valamint a Szabad Királyi Kardforgatók tagjai vesznek részt a programban.

Együttműködésük eredményeként egy látványos, a történelmi ismereteinket bővítő szombati program részesei lehetnek a székesfehérváriak.   „A László-naphoz legközelebb eső hétvégén tartják meg a lovagrendek találkozóját, mert Szent László közismerten lovagkirály volt, valamint István király és Imre herceg szentté avatása is az ő nevéhez fűződik. ” – fogalmazott Kiss Dorottya. A Szabadművelődés Háza igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy minden biztonsági intézkedést megtesznek, így a csatajelenetek ellenére is ajánlja kisgyermekes családoknak is a rendezvényt. Mint elhangzott: a kilátogatókat büfék is várják, ahol enni- és innivalót is lehet majd vásárolni.

Bencze Tamás, az I. András Király Lovagrend nagymestere és Balázs Miklós, a Csőszi Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke már a keddi sajtótájékoztató résztvevőinek is ízelítőt adott a hétvégéből, hiszen korhű ruhákban, teljes átéléssel beszéltek a szombati programról. A lovagrendek találkozója Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával, A Szabadművelődés Háza koordinálásával valósul meg.

„Öt hagyományőrző egyesület közreműködésével valósul meg a szombati program, amely táborállítással kezdődik. Ezt követően valamennyi közreműködő közös felvonuláson vesz részt, amelynek keretében megkoszorúzzák Szent László szobrát, majd közösen visszavonulnak a Petőfi-szobor melletti parkba. Minden csoport tart bemutatót, majd 15 órától kerül sor a cserhalmi ütközet felelevenítésére. 40 besenyő harcos tör majd be nyílzáporral, akiket közelharc keretében a keresztények kiszorítanak, egy részüket foglyul is ejtik. Ezt követően mutatjuk be, hogyan mentette meg László herceg azt a leányt, akit egy besenyő harcos elrabolt.” – ismertette a programot Bencze Tamás, az I. András Király Lovagrend nagymestere.

A keresztény sereget megszemélyesítőkön túl az ellenfelet életre keltő „pogányokra” is szükség van ahhoz, hogy a Szent László legendáriumából ismert cserhalmi csatát bemutassák. Ezt a feladatot a Csőszi Történelmi Hagyományőrző Egyesület vállalta.

„A keresztényeknek és a besenyő harcosoknak is lesz tábora. A sátrakat és jurtákat, valamint az ott elhelyezett tárgyakat, amelyek az általunk életre keltett korszakot idézik, egész nap bárki megnézheti. A kíváncsiskodók mindenhova bekukkanthatnak, sőt még a lovakat is megsimogathatják, amelyek szintén közreműködői lesznek a csatajeleneteknek.” – mondta el Balázs Miklós, a Csőszi  Történelmi Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A programok ingyenesek, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik