Belföld

Interjú a Magyar Számítógéptudományi Társaság igazgatójával

24.hu
24.hu

2013. 06. 25. 12:32

Lehetőségek és aggodalmak a számítógépes világgal kapcsolatban. Interjú.

A lyukkártyától az információs társadalomig címmel nemzetközi konferenciának és kiállításnak adott otthont kedden a szegedi Agóra.

A számítógépes világ szellemi és társadalmi vonatkozásait boncolgatták neves hazai szakértők a Neumann János Számítógéptudományi Társaság szervezésében. A konferenciát a világhírű szegedi számítógépes tudós, Neumann János emlékének is szentelték a szervezők. Alföldi Istvánnal, a Magyar Számítógéptudományi Társaság igazgatójával beszélgettünk.

Mi a célja ennek a rendezvénynek?

Egyfelől az, hogy megmutassuk mindenkinek, hogyan alakult az információs világ múltja, amely a múlt század ötvenes éveiig megy vissza. A régi számítógépes eszközöket társaságunk összegyűjtötte. Így itt az Agórában be tudjuk mutatni, azt az utat, amely a jövő felé vezet. Ez nagyon fontos, mert egyre több lehetőséget és aggodalmat is felvet a számítógépes világ.”

Milyen aggodalmat?

„Azt, hogy mindenkiről minden megtudható. Az, hogy ezt jó vagy rossz célra használják-e, az ember, politika és társadalomfüggő. Ráadásul van egy egészségügyi veszély is, az, hogy az információnak olyan tömege tud az emberre rázúdulni ma, amelyről szó nem volt mondjuk úgy tíz éve.”

Társaságunk ugyanakkor nem a veszélyeket akarja felnagyítani, hanem az információs társadalomhoz való alkalmazkodást kívánja segíteni. Azt szeretnénk, hogy a társadalom digitálisan esélyegyenlő legyen, és az információs világ eszközeit úgy tudja használni, hogy az az életminőségét javítsa. Azért, mert számos előnye van az információs világnak, hogy csak egy példát említsünk: hatékonyabbá tudja tenni a munkánkat.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.