Belföld

17 milliót vennének el a jobbikosoktól

vona gábor földtörvény (vona gábor, jobbik, földtörvény)
vona gábor földtörvény (vona gábor, jobbik, földtörvény)

Negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonására tett javaslatot Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke.

A Jobbik képviselői megzavarták a földtörvény múlt pénteki zárószavazását: egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval az elnöki pulpitusra vonultak, és a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagyták el. A szavazások közben pedig azt skandálták: “hazaárulók!” (A múlt pénteki eseményekről ide kattintva olvashatja el beszámolónkat.)

Latorcai János – aki a pénteki ülésnapon elnökölt – javaslatát indokolva azt írta: a jobbikosok az elnöki emelvény elfoglalásával olyan példa nélküli, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak, ami indokolja a legsúlyosabb büntetés kiszabását, vagyis egyhavi tiszteletdíjuk megvonását.

A jobbikos politikusokat sújtó büntetés összesen nagyjából 17 millió forint. A képviselők jövedelme tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll össze, utóbbi kettőt nem érinti a büntetés. A legtöbbet, 672 510 forintot Vona Gábor frakcióvezetőtől vonhatják le, ha az Országgyűlés megszavazza a parlamenti honlapon olvasható indítványt.

A Jobbik-frakció három tagja – Balczó Zoltán, Hegedűs Tamás és Pörzse Sándor – nem vett részt a tiltakozásban, az ő tiszteletdíjukat így nem csökkentik.

Kövér László házelnök emellett javaslatot tett három, az LMP színeiben politizáló független képviselő tiszteletdíjának csökkentésére. Indoklása szerint Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett egy molinó kifeszítésével és megafon használatával sértette meg az Országgyűlés rendjét a földtörvény zárószavazásakor. A házelnök tiszteletdíjuk egyharmadának megvonását kezdeményezi: Osztolykán Ágnestől 154 600 forintot vonhatnak le, míg a másik két képviselőtől 131-131 ezer forintot.

A parlament az országgyűlési törvény év eleji életbelépése óta eddig nyolcszor élt a büntetéskiszabás lehetőségével. A legtöbb bírságot – egy hónap alatt több mint 250 ezer forintot – a jobbikos Novák Elődre rótták ki, akire most frakciótársaihoz hasonlóan 394 ezer forintos tiszteletdíjának megvonása vár.

A földtörvényről szóló múlt pénteki szavazás kapcsán a jobbikos és LMP-s politikusokon kívül a Párbeszéd Magyarországért több független képviselője is tiltakozott egy transzparenssel az ülésteremben.

Az LMP kész Strasbourghoz fordulni

Szél Bernadett azt mondta, hogy az LMP már a zárószavazás előtt mindent megtett azért, hogy nyilvánosságra kerüljenek a földtörvényben szerepelő visszásságok. Szavai szerint az ülésteremben azért tartottak figyelemfelhívó akciót, mert a kormánypártok “bábszínházzá tették a parlamentet”. Hangsúlyozta: ha megbüntetik őket, akkor megfontolják, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak, mert akciójuk nem volt erőszakos és nem akadályozta a parlament működését. Hozzátette: hogy a szabad képviselői véleménynyilvánítási jogukat csorbítja egy ilyen büntetés.

A Jobbik büszkén vállalja a szankciót

Vona Gábor más témában tartott keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére elmondta: pártja képviselői hajlandóak lemondani a tiszteletdíjukról “a magyar föld megvédéséért”, mert a jobbikos politikusokat “nem a pénz érdekli, hanem a magyar föld”. Hangsúlyozta: továbbra is úgy érzi, hogy frakciójuk a leghelyesebb megoldást választotta a földtörvény elleni tiltakozásul, mert a kormány “olyan szinten ment szembe a saját ígéreteivel, hogy unortodox megoldást kellett keresniük”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik