Belföld

Utcát neveztek el róluk, most hazalátogattak

Közel 100 éve Vásárhely és Székkutas jótevőiként, támogatóiként vonult be a köztudatba a Temesvári család, amelynek családfőjéről idén utcát is elneveztek Kutason. Baté Szilveszter a falu filmes krónikása emiatt is és önkormányzati támogatással készülő dokumentumfilmje apropóján invitálta a család leszármazottait a településre.

A hétvégi látogatást Temesvári Imre két unokája örömmel fogadta el, és érkezett egy napra nosztalgiázni, emlékeket felidézni a településre. A meghívást hosszas kutatómunka és szervezés előzte meg, mondta el Baté Szilveszter, aki a híres Hugo Hartung regény, a Gyakran gondolok Piroskára című Székkutason az 1920-as években játszódó mű hátterét dolgozza fel.

Temesvári Imre és az igazi Piroska édesanyja testvérek voltak, így a család nagyon sokat tud az akkori korról és a történet hátteréről. Temesvári Imre mérnök-jogászként nemcsak Székkutas, de a környék területrendezési feladataiban is részt vett az első világháború után. A családot is sújtotta 1956 és az azt követő rendszer, kisemmizték őket, kénytelenek voltak elköltözni, Székkutasra azonban ma is szeretettel gondolnak. Vásárhelyi lakosok voltak, de Kutason is volt birtokuk, a mai Fajtakísérleti Állomás területén álló kúria például.

Baté Szilveszter ezt az egymástól el nem váló kettős emléket igyekszik felidézni majd filmjében, és kiemelte, külön öröm, hogy a család olyan dokumentumokat és fotókat hozott magával, melyek különlegessé teszik majd a filmet.

A látogatáson végig forgott a kamera, Török Dénes körbevezette a látogatókat egykori birtokukon, Szilveszter pedig a Lovasklub közreműködésével kocsis túrán mutatta be a mai Székkutast és környékét, majd egy finom ebéden beszélték meg a nap eseményeit.

A delegációt az önkormányzat is köszöntötte, Kovácsné Rostás Erzsébet képviselő, kulturális tanácsnok a település ajándékát is átadta az unokáknak. A család meghatottan búcsúzott a vendéglátóktól. Elmondták, semmi pénze, értéke nem maradt a nagypapának, ám az örökségből egy igazi kincset hoztak és szeretettel adják át a településnek. Temesvári Imre rózsafüzérjét eredeti dobozkájában nyújtották át, ami majd a megújuló falumúzeum kiállítását fogja gazdagítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik