Belföld
Nyaralás (nyaralás)

Táborfigyelő: Az idén kevésbé népszerű a Balaton

24.hu
24.hu

2013. 06. 24. 08:18

A Taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál szervezésében 250 táborozó és szüleik részvételével zajlott kutatásban felmérték, mik az idei esztendő „táborslágerei", területi eloszlásai, valamint mennyit költünk gyermekenként egy táborra.

Korábban a témában:

A felmérésben elsőként azt vizsgálták, hogy milyen az eloszlás az „ott alvós” és a napközis táborok között. Az összes válaszadót tekintve a gyermekek 80%-a „ottalvós” táborban tölti a vakáció egy részét, míg a fennmaradó 20% a színes programok mellett – a szülők szemszögéből elsősorban – napközbeni felügyeletnek kiváló napközis táborokban vesz részt. Az arány a korosztályt is figyelembe véve változik, minél fiatalabb gyermekeket vizsgálunk, annál inkább kiegyenlített, viszont érdekes tény, hogy a 4-6 évesek 48%-a is részt vesz „ottalvós” táborokban.

Az árak átlagát tekintve egyre szűkül az olló az előbb említett két kategória között. Míg a válaszadó szülők átlagban egy napközis táborért 26 500 Ft-ot fizettek ki, addig az „ottalvós” táborokért az átlag 32 650 Ft. Az első összeg az elmúlt években valamelyest emelkedett, míg a második 9,5%-kal csökkent, azaz ennyivel kevesebbet költünk átlagban a táborokra.

A táborok tematikáját tekintve előtérbe kerültek az úgy nevezett „vegyes vágott” táborok. Ezen táborok azok, ahol egy főtéma mellett más, az eredetitől lényegesen eltérő elfoglaltságot választhat a gyermek. Ilyenek a sport és nyelv kombinációi, de a kézműves-művészeti-strandos kombináció is ide tartozik. A válaszadók 39%-a ilyen jellegű tábort választott, míg a gyermekek 22%-a vizes táborban pihen. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az idegen nyelvi táborok kerültek fel, amelyeket átlagban 16% választ.

Területi eloszlásban a megkérdezettek között visszaesőben van közvetlen Balaton-part (11%), a legtöbben Budapesten táboroznak (17%), míg a második legnépszerűbb táborhelyszín Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a válaszadók gyermekeinek 15%-a táborozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.