Belföld
Szegedi Ítélőtábla (Szegedi Ítélőtábla)

Négymegyés lett a Szegedi Ítélőtábla

24.hu
24.hu

2013. 06. 24. 12:00

Az Országgyűlés pénteki munkanapján elfogadta azt a törvényt, ami Jász-Nagykun-Szolnok bíróságait a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területébe helyezi át. Így a Szolnoki Törvényszék és a területén működő járásbíróságok határozatai ellen benyújtott fellebbezéseket a Szegedi Ítélőtábla bírálja el II. és III. fokon.

Mint dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke elmondta: ez a változás közel 30 százalékkal növeli az ítélőtáblához érkező ügyek számát, amelyeket változatlan létszámmal intéznek a táblabíróság bírói és igazságügyi alkalmazottai. Ez a területmódosítás a dél-alföldi régió jogalkalmazás szempontjából történő egységesítését is lehetővé teszi. Az immár négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok – szakmai munkájának összehangolása a Szegedi Ítélőtábla egyik legfontosabb feladata lesz ez év szeptember 1-jétől.

Az illetékességi területek módosításárára – amely eredményeként a Debreceni Ítélőtáblához került a korábban a Fővárosi Ítélőtáblához tartozó Heves megye – azért került sor, hogy mentesítsék a nagy teher alól a jelentős ügyhátralékkal működő és rengeteg ügyet tárgyaló Fővárosi Ítélőtáblát.

A Szegedi Ítélőtábla és Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai között volt már példa szoros munkakapcsolatra, ugyanis az ítélőtáblák felállításakor, 2003-ban – amikor első lépésben csak három ítélőtábla kezdte meg a munkáját – Jász-Nagykun-Szolnok megye a szegedi tábla illetékességi területéhez tartozott mindaddig (2005), amíg létrejött a Debreceni Ítélőtábla.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.