Belföld

Megesznek a szúnyogok? Néhány házi praktika!

Úgy tűnik a folyamatos légi permetezés nem sokat segít, vagy ha mégis, kétmilliárd szúnyog helyett csak egymilliárd kel ki naponta, ám ez nyilván nem vigasztal senkit. Kerestünk néhány egyszerű megoldást a csípős rovarok távoltartására.

A tippek hatékonyságáért felelősséget nem vállalunk, de reméljük, hogy némelyik módszer sikerrel alkalmazható a kellemetlen paraziták ellen. Főként a lakásban kellemetlen, ha éjszakára megragad akár csak egy szúnyog is, de kint a szabadban is kivédhetjük támadásukat.

Tartsuk kint őket

A legkézenfekvőbb és talán legolcsóbb megoldás, ha szúnyoghálót szerelünk az ablakokra. Szellőztetni, nézelődni ugyan úgy lehet ezután is, sőt megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy a legnagyobb invázió idején nyitott ablaknál aludjunk. Célszerű minél rövidebb ideig nyitva tartani az ajtókat.

Citrom, narancs és szegfűszeg

Remek megoldás, ráadásul sokkal jobb illata van a citrusféléknek, mint a tucatszámra kapható szintetikus készítményeknek, melyekből isten tudja mit lélegzünk be. Vágjunk félbe egy narancsot vagy citromot és szórjunk rá szegfűszeget. A gyümölcsökből párolgó illóolajokat és aromákat a vérszívó rovarok nem viselik el, nem véletlen, hogy sok riasztó készítmény is citrom illatú.

Virágok, fűszerek

Ültessünk teraszunkra, kertünkbe fűszernövényeket és virágokat. A muskátli, bazsalikom és a mentalevél kifejezetten távol tartja hivatlan vendégeinket. Ha már a kertről van szó: lehetőség szerint számoljuk fel a tócsákat, vizes területeket, mert ezekben rengetek lárva tenyészik.

Ha már összecsípkedtek

Természetesen a gyógyszertárakban használható készítményeken kívül vannak más házi praktikák a csípésre: dörzsöljük be az érintett bőrfelületet petrezselyemmel vagy vöröshagymával.

Füstölő és világos ruhák

A szabadban a nyári napokon nem szívesen öltözünk ki, főleg ha az elmúlt napokéhoz hasonló hőség tombol, de annyit így is megtehetünk, hogy világos, rikító színű ruhadarabokat viselünk, mert a szóbeszéd szerint ezt sem kedvelik túlságosan apró szárnyas barátaink. Használjunk füstőlő rudakat, illatosítókat.

Teliholdkor maradjunk otthon

Megfigyelések alapján kutatók megállapították, hogy az apró rovarok teliholdas éjszakákan többszörösen aktívabbak, így ha nagyon tartunk a szúnyogoktól, de menjünk romantikázni a holdfényben. Ezért a tanácsért nem fogunk díjakat bezsebelni, de néhány csípést így is elkerülhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik