Belföld

Ezrek szerették az egyéjszakás kalandot

A Múzeumok Éjszakája Győrben is nagy sikert aratott. 18 helyszínen, közel 100 program várta az érdeklődőket.

Példaértékű összefogás valósult meg a Múzeumok Éjszakája kapcsán városunkban, hiszen 2013-ban három intézmény közös szervezéssel bonyolította le a kulturális élet egyik legfontosabb, 20 éve zajló eseményét. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum valamint a Zichy Ferenc Látogatóközpont a már megszokott kiállításain és bemutatóin túl, exkluzív programokat kínált mindazoknak, akik ha csak egy egyéjszakás kaland erejéig is, de szerettek voolna bepillantani a kisalföldi megyeszékhely művészi birodalmába.

A programfüzetet látva sokan meglepődtek, mikor a győri csodák palotáját is meglátták a kapcsolódó intézmények sorában. „A Mobilis egy elég sajátos intézmény, de tekinthetjük akár a jövő múzeumának is, hiszen adottságaiból kifolyólag effajta funkciókat is betölt. Éppen ezért egy pillanatig sem volt kérdéses számunkra, hogy csatlakozni kell ehhez az eseményhez” – fogalmazott a Győr24-nek Rákosi Szabolcs, az intézmény rendezvény- és programmenedzsere. A komplexumban tudományos akadályverseny, VoltTimer valóságshow, speciális kísérleti bemutató és táncos produkció is várta a látogatókat, míg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban a zene került a középpontba. „Nagyon sok látogatót tudtunk megszólítani ezen az egy éjszakán, olyanokat is, akik ezidáig nem jártak az intézményeinkben, ezután viszont lehetséges, hogy törzslátogatókká válnak. Vizuális, gasztronómiai és zenei élményt nyújtottunk, hiszen a jazz, a régi- és a népzene is nagy hangsúlyt kapott az épületekben, egy-egy koncert erejéig. Az volt a célunk, hogy egy könnyed nyári kikapcsolódást kínáljunk, nem véletlen, hogy Majsai Gábor előadását is sokan várták, a művész ugyanis hátrahagyva a pezsgő budapesti éjszakát, inkább Győrben töltötte ezt a különleges napot” – nyilatkozta portálunknak Grászli Bernadett, a létesítmény igazgatója, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy idén több mint 4000 látogatót könyvelhettek el az egyik legnagyobb múzeumi ünnepen.

És hasonló számadatokkal büszkélkedhet a Zichy Ferenc Látogatóközpont is, hiszen a Püspökvárban például hosszú sorok látványa fogadta az arra járókat, nem véletlenül: a fényárban úszó győri panoráma igazán impozáns programnak ígérkezett. „Bíztunk benne, hogy sok érdeklődőt szólítunk majd meg, már csak azért is, mert nagyon kemény marketing munka előzte meg a június 22-i estet. Bevallom őszintén a látogatószám messze felülmúlta az elképzeléseinket, a toronyba is limitálnunk kellett az egy főre jutó látogatási időt” – ezt már Szabó Péter, a látogatóközpont marketing és turisztikai vezetője mondta a Győr24-nek, aki a többi intézmény igazgatójával karöltve, méltán lehet elfogult szervezőmunkájuk eredményével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik