Belföld

Elkészült Fehérvár zajtérképe

dugo(210x140)(3).jpg (torlódás, dugó, autópálya, )
dugo(210x140)(3).jpg (torlódás, dugó, autópálya, )

A projekt eredményeként a stratégiai zajtérkép segítségével az eddigieknél pontosabb - a lakosság és a döntéshozók számára jól áttekinthető -, szemléletes információkkal gazdagodott a város.

Az Európai Unió 2002-ben alkotta meg a környezeti zaj kezelésére vonatkozó szabályozását, mely szerint a 100 000 főnél népesebb városoknak 2012-re zajtérképpel, 2013-ra pedig a térképek alapján elkészített zajcsökkentő intézkedési tervvel kell rendelkezniük.

A fenti határidők és szabályozások betartásán túlmenően az érintett önkormányzatoknak az így elkészített zajtérkép, valamint intézkedési terv hasznos segédeszköz lehet a város környezetvédelmi programjának alakításánál, illetve a városfejlesztési és településrendezési tervek elkészítésénél, aktualizálásánál.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 95 %-os, közel 62 millió forintos támogatást nyert el a zajtérképezési kötelezettség elvégzésének anyagi támogatására kiírt pályázaton, a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A város 7 millió forint önrész biztosításával járult hozzá a „Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár város közigazgatási területére” elnevezésű, KEOP-6.3.0/Z/10-2010-0005 azonosító jelű projekt megvalósításához. A támogatási szerződés megkötését követően, közbeszerzési eljárás keretében a Zaj Konzorciumot bízta meg Székesfehérvár Önkormányzata.

A projekt megvalósítása a tervezettek szerint zajlott, a nyitórendezvényt 2012. április 24-én tartotta meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az első ütemben elkészült zajtérkép szakmai anyaga 2012. október 8-án felküldésre került a Környezetvédelmi Minisztériumhoz. Ezt követően a zajcsökkentési intézkedési terv projektelem munkaindító rendezvényét workshop formájában 2012. november 28-án rendezte meg a város. Az intézkedési terv március 5-re elkészült. A Közép-dunántúli Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményét figyelembe véve a végleges intézkedési terv határidőre elkészült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik