Belföld
dugó (dugó)

Elkészült Fehérvár zajtérképe

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 06. 24. 16:12

A projekt eredményeként a stratégiai zajtérkép segítségével az eddigieknél pontosabb - a lakosság és a döntéshozók számára jól áttekinthető -, szemléletes információkkal gazdagodott a város.

Az Európai Unió 2002-ben alkotta meg a környezeti zaj kezelésére vonatkozó szabályozását, mely szerint a 100 000 főnél népesebb városoknak 2012-re zajtérképpel, 2013-ra pedig a térképek alapján elkészített zajcsökkentő intézkedési tervvel kell rendelkezniük.

A fenti határidők és szabályozások betartásán túlmenően az érintett önkormányzatoknak az így elkészített zajtérkép, valamint intézkedési terv hasznos segédeszköz lehet a város környezetvédelmi programjának alakításánál, illetve a városfejlesztési és településrendezési tervek elkészítésénél, aktualizálásánál.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 95 %-os, közel 62 millió forintos támogatást nyert el a zajtérképezési kötelezettség elvégzésének anyagi támogatására kiírt pályázaton, a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A város 7 millió forint önrész biztosításával járult hozzá a „Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár város közigazgatási területére” elnevezésű, KEOP-6.3.0/Z/10-2010-0005 azonosító jelű projekt megvalósításához. A támogatási szerződés megkötését követően, közbeszerzési eljárás keretében a Zaj Konzorciumot bízta meg Székesfehérvár Önkormányzata.

A projekt megvalósítása a tervezettek szerint zajlott, a nyitórendezvényt 2012. április 24-én tartotta meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az első ütemben elkészült zajtérkép szakmai anyaga 2012. október 8-án felküldésre került a Környezetvédelmi Minisztériumhoz. Ezt követően a zajcsökkentési intézkedési terv projektelem munkaindító rendezvényét workshop formájában 2012. november 28-án rendezte meg a város. Az intézkedési terv március 5-re elkészült. A Közép-dunántúli Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményét figyelembe véve a végleges intézkedési terv határidőre elkészült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.