Belföld

A papnak dolga akadt, a borrend azért is megáldatta…

Szent Donát szobrot avattak, és szenteltek meg Csókakőn, bár ez utóbbi nem sikerült olyan simán, mint ahogy azt szerették volna a csókakői borrend tagjai.

Egy csókakői szobrász már évek óta otthon őrizte azt a Szent Donát szobrot, amit annak idején saját falujának készített, de akkor az nem kellett. Az újabb faluvezetésnek felajánlotta akkori „megbukott” szobrát, hogy ezzel is kifejezze kötődését és hitét a falu védelmezője iránt.

Csókakő ezt elfogadta, sőt, vezetése úgy döntött, nagy becsben kívánja megtartani. Ehhez szükségeltetett, hogy a faluházban elhelyezett szobor megkapja az egyház áldását, és a templomban lélekkel feltöltve, az önkormányzat és a helyi borrend üléstermébe visszakerülve a világi életet oltalmazza. A csókakői Szent Donát Borrend azért hívta meg falujába a Kárpát-medence húsz borrendjét, annak 140 képviselőjét, hogy a helyi templom egyházi vezetőjével megáldassák e szobrot, és erről egy borrendi találkozón emlékezzenek meg. Az eseményt nemzetközivé tették a szervezők, még akkor is, ha csak a lengyelek nem beszélték az egyetlen közös nyelvet, a magyart. De ez sem zavart senkit, mert lengyel barátaik futballisták voltak, nem borrendesek. A hetekkel ezelőtt megszervezett program borulni látszott, mert a katolikus templom gazdaplébánosa, a bodajki Mórocz Tamás plébános közölte, hogy nem ér rá, ezért egy órával előbb jöjjenek. Igen ám, de már a rendezvényt nehéz lett volna átszervezni, mert az több száz ember munkájának átcsoportosítását jelentette volna. Ezért a helyi borrend vezetője kérte, hogy a plébános szervezze át az életét. Mórocz viszont úgy döntött, hogy az áldás miatt megtelt templomban közölte, ő nem ér rá, és ezzel távozott a templomból. Így aztán a nyugdíjas József atya áldotta meg a szobrot.

Az intermezzo ellenére a húsz borrend valamennyi képviselője jól érezte magát Csókakőn, ahol a falu népe ismét egy emberként állt ki a borrendi találkozó mellett, vagy viselte el annak kellemetlenségeit.

A borok segítettek a jókedv fokozásában, amit a borrend tagjai tisztességgel fogyasztottak, akárcsak a környékbeli borkirálynők. Bár utóbbiak tisztességgel állták a sarat, mert ittak is, de uralkodtak is magukon, ami a borral társulva nem könnyű dolog, mondhatni: férfi munka.

A videó a frissen született ellentétekből mutat ízelítőt, de készül egy bőséges anyag, ahol a Csókakői Borrendi Találkozót foglaljuk össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik